Društvo

Upozorenje građanima BiH: Na ova mjesta nemojte da putujete (FOTO)

Upozorenje građanima BiH: Na ova mjesta nemojte da putujete (FOTO)
Upozorenje građanima BiH: Na ova mjesta nemojte da putujete (FOTO)

BANJALUKA, SARAJEVO - Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine u skladu sa stanjem u svijetu i bezbjednosnim rizicima izdalo je novo upozorenje, odnosno preporuku građanima da se uzdržavaju od putovanja u šest zemalja.

Na toj listi se nalazi Turska, Irak, Libija, Sirija, Jemen i Ukrajina.

Ipak, stručnjaci navode da u ovom trenutku na planeti nema posve bezbjednog mjesta.

"Ne treba biti previše informisan pa da se zna da u te zemlje ne treba ići. Naravno, to ne znači da Ministarstvo ne treba da upozori", kazao je juče Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, i dodao da je sada određeni rizik otići bilo gdje u zapadnu Evropu.

"Generalno, bezbjednosni rizici i izazovi su brojniji nego ikad, imamo određena globalna kretanja, migrantsku krizu i radikalne pokrete. Tako danas nema bezbjednih zemalja", tvrdi Jovičić.

Kao primjer je naveo Njemačku, koja je u godinu dana primila milion izbjeglica, a da bi "šest mjeseci nakon toga i sama priznala da za 130.000 njih uopšte ne zna gdje se nalaze".

"Mora se promijeniti koncept ponašanja i shvatanja prijetnje. Kod nas je, na primjer, bila komisija koja se bavila pitanjem borbe protiv terorizma. Godinu dana prijetnje nije bilo i komisija odmah ne zasjeda više", rekao je Jovičić.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH rekli su kako se situacija u svijetu neprestano prati i na osnovu toga izdaje upozorenje građanima ili se na drugoj strani zemlja skida sa liste opasnih.

"Na osnovu informacija koje dobijamo iz diplomatsko-konzularnih predstavništava i našeg tima za krizne situacije se vrši procjena situacije. Svi faktori se uzimaju u obzir bilo da je u pitanju bezbjednosna situacija, vremenske neprilike ili nešto treće", naveli su iz Ministarstva.

Potencijalno opasne zemlje za putovanja građana BiH po resornom ministarstvu nalaze se na nekoliko kontinenata, te se savjetuje oprez ili odlaganje putovanja ukoliko je to moguće.

Turska (oprez)

MIP BiH poslije neuspjelog puča u Turskoj preporučuje bh. građanima koji idu u ovu zemlju oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje bezbjednosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze.

Jemen (ne putovati)

MIP BiH poziva državljane da do daljeg ne putuju u Jemen zbog pojačanog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije. BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada, Saudijska Arabija, što je dodatna otežavajuća okolnost.

Libija (ne putovati)

Upozorenje za Libiju je došlo zbog značajnog pogoršanja i složenosti bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Kao nesigurne zone su istaknuti: Zintan, Ben Velid, Derna, te krajnji jug Libije.

Irak (ne putovati)

Zbog loše bezbjednosne situacije građanima koji se nalaze u Iraku savjetuje se da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje. Bh. državljani kojima je potrebna pomoć istu mogu zatražiti u Ambasadi BiH u Jordanu.

Ukrajina (oprez)

Ministarstvo poziva bh. državljane da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji.

MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu bezbjedne uslove za to.

Sirija (ne putovati)

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani BiH ne putuju u Siriju do daljeg. Prije putovanja, ako je već ono neodložno, potrebno je osigurati tačne informacije o stanju u pojedinim dijelovima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije