Društvo

Urađen složen operativni zahvat

Urađen složen operativni zahvat
Urađen složen operativni zahvat

BANJALUKA - Tim ljekara Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka uradio je prvi put složeni operativni zahvat koji podrazumijeva istovremenu operaciju resekcije karcinoma debelog crijeva i resekcije jetre ALPPS tehnikom.

Operacija je urađena tako što je 30. novembra obavljena istovremena resekcija karcinoma debelog crijeva i resekcija jetre ALPPS tehnikom (prvi korak), a 10. decembra urađena je ALPPS tehnika (drugi korak), odnosno odstranjen je razdvojeni i bolesni dio jetre.

Utvrđena je značajna hipertrofija dijela jetre koji ostaje (80 odsto), što je potkrijepljeno KT snimcima, uključujući i KT volumetriju.

"Pacijent R.N. (63) je nakon uspješno obavljenog zahvata i oporavka otpušten na kućno liječenje, stabilnog opšteg stanja i urednog lokalnog nalaza", navode iz UB KC Banjaluka.

Kako ističu iz te ustanove, zadnje dvije decenije, istovremene operacije karcinoma debelog crijeva i metastaza u jetri rade se ravnopravno sa dvovremenim operacijama, kojima se prvom operacijom resecira debelo crijevo, a drugom, nakon tri do šest mjeseci, resecira se jetra.

Za vrijeme planiranih istovremenh operacija karcinoma debelog crijeva i jetrenih metastaza može se otkriti i pored CT volumetrije, da je dio jetre koji ostaje poslije njene resekcije nedovoljan za normalnu funkciju jetre.

"Na prvi pogled ovaj problem bi bio lako rješiv odlaganjem resekcije jetre za drugo vrijeme, naravno, uz ligaturu glavne grane dovodne jetrene vene i adjuvantnu terapiju. Na taj način bi zbog podvezivanja jetrene vene i hemioterapije, trebalo doći do smanjenja dijela jetre u kojem je tumor, kao i do uvećanja drugog dijela jetre koji ostaje poslije resekcije (future liver ramnant)", stoji u saopštenju UB KC Banjaluka.

Pacijent nakon uspješno obavljenog zahvata i oporavka otpušten na kućno liječenje

Naravno, kako ističu, kod jednog procenta bolesnika dešava se smanjenje tumora (down sizing) i izvjesna kurativna resekcija jetre, ali se, dodaju, mnogo češće dešava da u vremenu čekanja druge planirane operacije, dođe do progresije metastatske bolesti jetre u inoperabilno stanje.

"Postavlja se pitanje šta uraditi kod bolesnika kod kojih se prvom operacijom tehnički može resecirati bolesni dio jetre, ali se ta procedura ne smije uraditi zbog vjerovatnoće da preostali volumen jetre ne obezbjeđuje funkciju. Kao i kad je izvjesno da je moguć rizik progresije metastatske bolesti jetre zbog čega planirati drugu operaciju", kažu iz UB KC.

Dodaju da su J. Baumgart i S. Lang 2011. godine objavili slučaj tri bolesnika sa ovakvim nalazom, kod kojih su uradili ALPPS tehniku resekcije jetre (associating liver partition and portal vein ligation for staged hepatectomy). Ova tehnika se, pojašnjavaju, sastoji u razdvajanju bolesne i zdrave jetre uz podvezivanje lobarne jetrene vene, ali prezerviranje lobarne grane arterije i lobarne grane glavnog žučovoda.

"Razdvojena jetra se ostavi narednih 10 do 15 dana kako bi se postigla dovoljna hipertrofija dijela jetre koji ostaje i izbjegla potencijalna insuficijencija jetre. U drugom aktu operacije završi se resekcija razdvojenog dijela jetre u kojem je lociran tumor. Operativnih zahvata samo jetre zbog tumora, ALPPS tehnikom dosad je objavljeno 350", kažu u UB KC.

Što se tiče istovremenih operacija karcinoma debelog crijeva i tumora jetre, do sada je, dodaju, objavljen samo jedan takav slučaj, od strane Terenc Jacksona i Kelly Siegela godine 2014.

"Složeni operativni zahvat uradili su: prof. dr sc. med. Zdravko Marić, mr sc. Velimir Škrbić, dr Igor Stakić, dr Aleksandar Šibarević, anesteziolog, i Anita Jerkić i Nataša Ponoroc, instrumentarke", kažu u UB KC Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije