Društvo

Urađena 16. transplantacija bubrega

Urađena 16. transplantacija bubrega
Urađena 16. transplantacija bubrega

BANJALUKA - Tim za transplantaciju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, uz nadzor tima Vojnomedicinske akademije Beograd, uradio je 16. transplantaciju bubrega, a četvrtu ove godine u banjalučkoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjetimo, prije više od četiri godine urađena je prva transplantacija bubrega u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka, uz pomoć tima iz Vojnomedicinske akademije, čiji su stručnjaci učestvovali i u edukaciji kadra najveće zdravstvene ustanove u RS.

"Važno je naglasiti da su do sada sve transplantacije prošle uredno. Naš tim za transplantaciju ju je prvi put samostalno izveo, uz nadzor tima sa VMA", saopšteno je iz Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

U petak, 17. novembra, urađena je spomenuta 16. transplantacija, a transplantirani pacijent je Ž.D. (41), dok je donor otac Ž.G. (62).

"Kompletna preoperativna priprema pacijenata urađena je od strane naših ljekara, na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti. U pripremi transplantacije korištena je tehnika za video-konferenciju sa VMA", saopšteno je iz Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Tim za transplantaciju sa Vojnomedicinske akademije Beograd činili su prof. dr Novak Milović, šef transplantacionog tima VMA, doc. dr Aleksandar Tomić, šef vaskularne hirurgije VMA, prim. dr Neven Vavić, šef Centra za transplantaciju VMA, i Vesna Kapetanić, instrumentarka.

Tim za transplantaciju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka činili su doc. dr Milorad Grujičić, šef transplantacionog tima UB KC Banjaluka, doc. dr Milan Žigić, šef dijela hirurškog tima za transplantaciju i načelnik Klinike za urologiju, mr dr Novak Vasić, vaskularni hirurg i načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju, doc. dr Branislav Gašić, specijalista nefrolog i načelnik Klinike za unutrašnje bolesti, te doc. dr Darko Golić, specijalista anesteziolog i načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje.

Uz šefove transplantacionog tima učestvovale su i kolege iz srodnih grana medicine Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka. To su dr Zoran Roljić, vaskularni hirurg, Snježana Miličević, specijalista urolog, dr Duško Todić, specijalista urolog, dr Predrag Berić, specijalista anesteziolog, dr Milan Pavlović, specijalista anesteziolog, te dr Dejan Nikić, specijalista anesteziolog.

Učestvovali su i Rada Španić, Tanja Zvjerac, Dijana Vranješ, Isidora Smoljić, Biljana Bojić, instrumentarke, te Boško Dragišić, anestetičar, kao i medicinske sestre iz Odjeljenja nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije