Društvo

Uskoro Fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti

Uskoro Fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti
Uskoro Fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti

BANJALUKA - Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za pomoć djeci oboljeloj od rijetkih bolesti u narednih nekoliko dana naći će se u proceduri Narodne skupštine Republike Srpske, a Milorad Dodik, predsjednik RS izrazio je nadu da će zakon uskoro biti usvojen, a fond formiran do ljeta ove godine.

Ovo je danas dogovoreno na sastanku s predstavnicima udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljelih mališana.

Fond bi se finansirao izdvajanjem od plate svakog radnika u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja, s tim da svi koji ne žele izdvajati novac u ove svrhe mogu biti oslobođeni, a dovoljno je da poslodavcu predaju pismenu izjavu o tome.

"Fond bi bio u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ne bi tražio dodatne troškove, imao bi zaseban upravni odbor i stručnu komisiju, a rad u fondu bi bio bez naknade. Sve će biti transparentno i svakog trenutka moći će se vidjeti i priliv i odliv novca", pojasnio je Dodik.

Procijenio je da bi u fondu, samo od plata, bilo prikupljeno 6,4 miliona KM na godišnjem nivou.

"Djeca dolaze iz svih opština i smatramo da je potrebno da se i opštine uključe u sve ovo, kao i određene institucije RS. Savez opština i gradova bi trebalo da propiše obavezu da učestvuju s uplatama", istakao je Dodik.

Olivera Ratković, predsjednica banjalučkog udruženja građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ", kazala je da je osnivanje ovog fonda ideja i želja svakog roditelja.

"Samo zajedno možemo iznijeti ovako humane i velike projekte. Ovo će nam omogućiti da pomognemo svakom djetetu kojem je to neophodno", navela je Ratkovićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su pozdravili ovaj prijedlog i ponovili da je neophodno da se u RS osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično.

"Fond je za ovu godinu za liječenja u inostranstvu planirao sredstva u iznosu od oko dva miliona KM. To je nedovoljno, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće. U situaciji kada se Fond isključivo finansira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava", naglasili su u ovoj instituciji.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji za ove namjene godišnje izdvoji oko 20 miliona KM, pozdravljaju ovu inicijativu i u ovom entitetu.

"Svaki fond koji bi se bavio finansiranjem skupih liječenja je dobrodošao i mi stojimo na raspolaganju za svaku pravnu i stručnu pomoć", kazala je Slada Kovačević, šef Službe za ino-osiguranje i liječenje u inostranstvu u Federalnom ZZOR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije