Društvo

Uskoro stižu GMO free oznake

Uskoro stižu GMO free oznake
Foto: Ilustracija | Uskoro stižu GMO free oznake
Nataša Tadić

TUZLA - Označavanje i kontrola GMO free prehrambenih proizvoda uskoro će početi u BiH, smjernice su određene i usvojene, a vrlo brzo bi se trebalo krenuti u realizaciju, kazano je danas na seminaru na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

U oblasti označavanja GMO hrane mnogo je nedoumica i upitnika kada je BiH u pitanju. Koliko ima udjela GMO u namirnicama na policama u našim radnjama, ne zna se.

"Takve analize nisu rađene jer to je nešto novo. Da ih ima, ima, da je aktuelno, aktuelno je. To se tek sada razvija tema i obični građani treba da se educiraju. Mi želimo podizati svijest", rekao je Zlatan Mujanović, ministar trgovine FBiH, i dodao da oznake na proizvodima sadrže li GMO ili ne uskoro stižu u BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH objavila je nove smjernice o označavanju i kontroli GMO free prehrambenih proizvoda u aprilu 2017. godine.

Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO free prehrambenih proizvoda za zemlje Dunavske regije je dogovoren između ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja regiona u okviru "Dunav soja deklaracije", koju su potpisala resorna ministarstva u BiH. 

"Mi koristimo sve bez GMO-a. Ovo je nama jedinstvena šansa da dodamo na svoje proizvode  taj znak i da damo kupcu do znanja da stojimo iza toga", rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor  firme "Bimal" Brčko.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije