Društvo

Uskoro stižu GMO free oznake

Uskoro stižu GMO free oznake
Foto: Ilustracija | Uskoro stižu GMO free oznake
Nataša Tadić

TUZLA - Označavanje i kontrola GMO free prehrambenih proizvoda uskoro će početi u BiH, smjernice su određene i usvojene, a vrlo brzo bi se trebalo krenuti u realizaciju, kazano je danas na seminaru na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

U oblasti označavanja GMO hrane mnogo je nedoumica i upitnika kada je BiH u pitanju. Koliko ima udjela GMO u namirnicama na policama u našim radnjama, ne zna se.

"Takve analize nisu rađene jer to je nešto novo. Da ih ima, ima, da je aktuelno, aktuelno je. To se tek sada razvija tema i obični građani treba da se educiraju. Mi želimo podizati svijest", rekao je Zlatan Mujanović, ministar trgovine FBiH, i dodao da oznake na proizvodima sadrže li GMO ili ne uskoro stižu u BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH objavila je nove smjernice o označavanju i kontroli GMO free prehrambenih proizvoda u aprilu 2017. godine.

Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO free prehrambenih proizvoda za zemlje Dunavske regije je dogovoren između ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja regiona u okviru "Dunav soja deklaracije", koju su potpisala resorna ministarstva u BiH. 

"Mi koristimo sve bez GMO-a. Ovo je nama jedinstvena šansa da dodamo na svoje proizvode  taj znak i da damo kupcu do znanja da stojimo iza toga", rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor  firme "Bimal" Brčko.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije