Društvo

Uskoro treptači radi bezbjednosti pješaka

Uskoro treptači radi bezbjednosti pješaka
Foto: N.N. | Uskoro treptači radi bezbjednosti pješaka

BANJALUKA - Na novoizgrađenoj dionici Istočnog tranzita u banjalučkom naselju Obilićevo uskoro će biti postavljena dodatna saobraćajna signalizacija, u nastojanju da se poveća bezbjednost pješaka, a posebno školaraca koji pohađaju obližnju Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš", potvrđeno je Srni u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U ovom odjeljenju navode da će na pješačkom prelazu biti postavljena dodatna signalizacija koja bi trebala da utiče na vozače da obrate posebnu pažnju na pješake, a posebno osnovce koji u velikom broju koriste ovaj prelaz na putu do škole.

"Od početka školske godine uočeno je da postoji potencijalni bezbjednosni rizik na ovoj dionici zbog čega smo, kao prvi korak, odlučili da postavimo dodatnu vizuelnu signalizaciju, odnosno fluoroscentne table sa LED 'treptačima' koja će opominjati vozače da smanje brzinu u blizini prelaza", ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U ovom odjeljenju dodaju da će maksimalna brzina na prilazu pješačkom prelazu biti smanjena na 40 kilometara na čas.

Nadležne službe su o potencijalnim rizicima za pješake na ovoj dionici obavijestili i Policijsku stanicu za bezbjednost saobraćaja, sa zahtjevom da se pojača prisustvo saobraćajaca na ovoj lokaciji.

U resornom odjeljenju izražavaju očekivanje da će ove mjere biti dovoljne da bezbjedonosni rizik za pješake bude znatno smanjen.

"U narednom periodu pratićemo da li su ove mjere dale očekivane efekte, a ako to ne bude slučaj, na ovoj lokaciji će biti postavljen semafor sa tasterom za pješake", naveli su iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije