Društvo

Uspješna transplantacija amnionske membrane

Uspješna transplantacija amnionske membrane
Uspješna transplantacija amnionske membrane

BANJALUKA - Ljekari Klinike za očne bolesti su prvi put u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka uradili novu operativno-terapijsku proceduru - transplantaciju svježe amnionske membrane, za oboljenja prednjeg segmenta oka.

Dosad su ovom metodom operisana četiri pacijenta, koja se uspješno oporavljaju bez postoperativnih komplikacija.

Kako kažu u Kliničkom centru Banjaluka, uvođenjem operativno-transplantacione procedure značajno se doprinijelo poboljšanju kvaliteta liječenja dugotrajnih i teških oboljenja prednjeg segmenta oka, kao i smanjenju troškova liječenja.

"Naši pacijenti za zdravstvenu uslugu transplantacije amnionskih membrana više nemaju potrebu da budu upućivani u Klinički centar Srbije", ističu u Kliničkom centru Banjaluka.

Nova operativno-terapijska procedura se može primijeniti za brojna kornealna oboljenja, kao što su teške bulozne keratopatije nastale kao posljedica distrofije rožnjače, postoperativnih stanja, teških hemijskih povreda oka, kornealne ulceracije, kao i druga infektivna i neinfektivna zapaljenja rožnjače.

Takođe se primjenjuje i kod sklere s posljedičnim istanjenjem zida bulbusa i prijetećom spontanom perforacijom oka, perzistirajuće erozije rožnjače, deficijencije limbalnih stem ćelija, kod raznih oboljenja i ožiljnih promjena konjuktive, hirurgije konjuktive kod trabekulektomije, pterigijuma, kao i kod sindroma Stevens Johnson.

Amnionske membrane uzimaju se od davaoca (porodilja) kome je indikovan porođaj carskim rezom, te se nakon toga uzeti uzorak serološki i bakteriološki ispita kako bi se tkivo moglo koristiti za operativno-terapijsku proceduru.

Pri ovom terapijskom postupku od davaoca (porodilja) se uzima tkivo koje se prilikom poroda fiziološki odbacuje kao nepotrebno (posteljica).

Doc. dr Vesna Ljubojević, specijalista oftalmolog, direktno je angažovana na uzimanju uzorka i transplantaciji amnionske membrane na oštećeno tkivo bionjače i rožnjače.

Kako napominju u Kliničkom centru Banjaluka, primjena ove terapijske procedure podrazumijeva dobijanje pisanog pristanka davaoca tkiva, kao i odgovarajuća medicinska ispitivanja i procedure, za šta je obezbijeđena saglasnost Etičkog komiteta UBKC i odobrenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije