Društvo

Uspješno provedena obuka traženja nestalih osoba

Uspješno provedena obuka traženja nestalih osoba
Uspješno provedena obuka traženja nestalih osoba

BANJALUKA - Gorske službe spasavanja iz Banjaluke i Hrvatske organizovale su u Banjaluci obuku i zajedničku vježbu u izvođenju potraga za nestalim i izgubljenim licima.

Sekretar banjalučke Gorske službe spasavanja /GSS/ Luka Kukrić rekao je da su na obuku, održanu proteklog vikenda, pozvani predstavnici stanica gorskih službi spasavanja Gradiške, Trebinja, Novog Grada, Jahorine, Foče i Šipova, te Regionalnog centra za obuku i spasavanje i ronilačkih klubova "Gnjurac" iz Laktaša i "Buk" iz Banjaluke.

"Teorijski dio održan je u nastavnom centru vatrogasnog doma u Dervišima, nakon čega je na poligonu u Šušnjarima dva dana praktikovan terenski rad", rekao je Kukrić, dodajući da je u obuci i vježbama učestvovalo 26 ljudi.

Prema njegovim riječima, završnica vježbe bila je simulacija realne situacije

u kojoj je pokrenuta potraga za prijavljenom nestalom osobom.

"Instruktori iz GSS Hrvatske nadgledali su akciju, koju bi u stvarnosti vodili obučeni članovi GSS Banjaluka - od primanja informacija, do pronalaženja i transporta osobe, i ocijenili je kao uspješnu, te iskazali interesovanje za dalju saradnju", naveo je Kukrić.

On je naglasio da Gorska služba spasavanja Banjaluka teži jačanju kapaciteta u oblastima potraga, i s tim ciljem je i tokom prošle godine obučavala svoje članove u saradnji sa kolegama iz Hrvatske.

On je naveo da je prioritet i osposobljavanje članova za spasavanje na vodama i nepristupačnim terenima.

Kukrić je podsjetio da su članovi banjalučke Gorske službe spasavanja prošle godine učestvovali u akcijama spasavanja tokom poplava u Banjaluci, Doboju i Šamcu.

Gorska služba spasavanja Banjaluka osnovana je u julu 2012. i trenutno ima 55 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije