Društvo

Uspješno riješena talačka kriza na sarajevskom aerodromu

Uspješno riješena talačka kriza na sarajevskom aerodromu
Foto: Fena | Uspješno riješena talačka kriza na sarajevskom aerodromu

SARAJEVO - Pokazna vježba - simulacija rješavanja talačke krize "Brzi odgovor 2017" održana je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Simulacija je uključivala ulazak trojice naoružanih terorista u aerodrom koji su uzeli tri taoca, zabarikadirali se i tražili helikopter koji bi ih odveo s aerodroma.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Maktić izjavio je da je u sklopu vježbe sazvan Državni komitet za bezbjednost vazdušnog saobraćaja koji u takvoj situaciji prerasta u Državni krizni štab i koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju te situacije.

Dodao je da je specijalna jedinica SIPA prvo pokušala pregovorima rješiti talačku krizu a nakon što otmičari nisu pristali na pregovore Komitet je dao saglasnost za nasilni upad i savladavanje otmičara.

Mektić je rekao da je tokom upada simulirano ranjavanje po jednog otmičara, taoca i pripadnika specijalne jedinice SIPA koji su potom evakuisani.

"Vježba je bila realistična i pokazali smo da imamo kapacitete da brzo i efikasno odgovorima na svaki pokušaj narušavanja sigurnosti", istakao je Mektić.

Komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner naveo je da je vježba pokazala izvanrednu saradnju između bh. policijskih agencija, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, kao i da je impresioniran pripremama, organizacijom i izvođenjem vježbe.

U vježbi su učestvovali pripadnici SIPA, EUFOR-a, Granične policije, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko-vatrogasne službe aerodroma Sarajevo i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije