Društvo

Uvezani dijalog za dobrobit djece

Uvezani dijalog za dobrobit djece
Uvezani dijalog za dobrobit djece

BIJELJINA - Dijalog između stručnjaka, predstavnika institucija i medijskih profesionalaca neophodan je preduslov za bolje informisanje javnosti i argumentovano zagovaranje najboljih politika i praksi za dobrobit djece u BiH.

Kazala je ovo Nela Kačmarčik, voditeljka interaktivne radionice "Mediji i prava djeteta u regiji Birač", namijenjene novinarima, urednicima i stručnjacima iz sistema socijalne i dječje zaštite, a koja je održana u etno selu Stanišići. Radionica je imala za cilj razmjenu informacija, znanja i iskustava u vezi sa zaštitom i promocijom prava djeteta u regiji Birač. Tokom radionice učesnici su dobili informacije o principima socijalne i dječje zaštite, intersektorske saradnje i ulozi medija u zaštiti i promociji jednakih prava za svako dijete.

"Tokom dva dana održane su mnoge prezentacije i diskusije, a obrađene su teme poput etike u izvještavanju o pitanjima dječje zaštite, kao i uloga novinara, medija i javnosti", navela je Kačmarčikova.

Inicijator i organizator skupa je UNICEF, u sklopu Projekta razvoja i saradnje regije Birač, koji se sprovodi uz podršku Vlade Holandije, a realizuju ga UNDP, UNHCR i UNICEF.

"Radionica je pokazala da institucije i pojedinci iz manjih sredina, sredina koje imaju mnogo manja sredstva i mnogo teže dolaze do stručnog kadra za rad s djecom, mogu da razviju uspješne modele za rad s djecom s poteškoćama. Nadam se da će iskustva podijeljena u ova dva dana biti od koristi svim učesnicima i da ćemo imati na umu da je bitno manje nerazvijene zajednice posebno označiti na mapi dječjih prava", kazala je Ana Kotur, urednica portala o osobama s invaliditetom ukljuci.in i jedan od učesnika radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije