Društvo

Vakcine stigle, utvrđuju ko je kriv za nestašicu

Vakcine stigle, utvrđuju  ko je kriv za nestašicu
Vakcine stigle, utvrđuju ko je kriv za nestašicu

BANJALUKA - Institut za javno zdravstvo RS nabavio je vakcinu protiv difterije, tetanusa i pertusisa, kojom će biti nastavljena vakcinacija djece prema obaveznom kalendaru, a u međuvremenu je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nestašice vakcina za mališane u zdravstvenim ustanovama RS.

Prethodno je naš sagovornik, upućen u procedure nabavke, "prst usmjerio" u Institut za javno zdravstvo (IZJZ) RS, uz tvrdnju da je ta institucija trebalo da reaguje na vrijeme, te da Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS predloži da, umjesto petovalentnih, pokrene nabavku trovalentnih vakcina.

Iz IZJZ RS su u petak potvrdili da su, u saradnji sa resornim ministarstvom, nabavili vakcinu protiv difterije, tetanusa i pertusisa, te da je razlika u odnosu na petovalentnu samo u načinu aplikacije.

"Uz DiTePer vakcinu, daje se oralna polio (protiv dječje paralize) i HiB vakcina (protiv hemofilusa influenca B infekcija). U kalendaru vakcinacije ne mijenja se vrijeme/termini davanja vakcine", saopštili su iz IZJZ RS, te su dodali da se vakcina već nalazi na atestu i iduće sedmice bi trebalo da počne distribucija vakcinalnim centrima domova zdravlja u RS.

Iz tog instituta podsjećaju da se vakcinacija petovalentnom vakcinom sprovodila do kraja juna, te tvrde da su blagovremeno reagovali.

"Institut je na vrijeme, kao za sve ijednu nabavku vakcina do sada, preduzeo sve aktivnosti na nabavci petovalentne vakcine i o tome redovno obavještavao FZO RS i Ministarstvo. Promjena kalendara obavezne vakcinacije zahtijeva promjene Programa za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti u RS i niz drugih obimnih aktivnosti koje nije moguće sprovesti u kratkom periodu", navodi Janja Bojanić, epidemiolog i pomoćnik direktora za medicinska pitanja u IZJZ RS.

Ona dodaje da se o varijanti posuđivanja vakcina od FBiH nije moglo razmišljati jer se u Federaciji, kako ističe, koristi četvorovalentna vakcina.

"U RS je, u zadnjih nekoliko godina, zabilježen pad pokrivenosti imunizacije, posebno kada je u pitanju vakcinacija protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa. Jedan od razloga je i odliv pacijenata prema privatnim ambulantama gdje se vakciniše sve veći broj djece, o čemu Institut nema podataka, a uvođenje petovalentne vakcine je bio jedan od načina da se ovaj problem prevaziđe", naglašava Bojanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije