Društvo

Vazduh loš i tamo gdje nema industrije

Vazduh loš i tamo gdje nema industrije
Vazduh loš i tamo gdje nema industrije

SARAJEVO, BANJALUKA - Kvalitet vazduha u proteklih sedam dana ozbiljno je narušen na gotovo svim mjernim mjestima u FBiH, a prekoračene vrijednosti su i u nekoliko gradova u RS, pokazala su mjerenja.

"Na našoj internet stranici svakodnevno pratimo devet mjernih lokacija i nažalost svagdje je kvalitet zraka jako loš. Čak i mjesta koja nemaju industriju i gust saobraćaj imaju visoku zagađenost koja doseže kritične nivoe", upozorio je danas Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija", dodajući da se takva situacija ponavlja iz godine u godinu.

Na mjernim mjestima u Tuzli, Lukavacu, Zenici, Prijedoru, Sarajevu, Goraždu, Brodu, Jajcu i Ugljeviku izmjerene srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 (lebdeće čestice prašine) su više od 50 mikrograma po metru kubnom i prekoračuju zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

U Sarajevu osim koncentracija lebdećih čestica PM10 zabilježena su i prva prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracija azotnih oksida, dok su u Tuzli osim koncentracija lebdećih čestica prekoračene ponovo i granične vrijednosti za sumpor-dioksid.

Građani u gradovima u kojima kvalitet vazduha nije zadovoljavajući jedino što mogu da urade je, kako kaže Podić, da se manje kreću i imaju što manje aktivnosti na otvorenom.

"Potrebno je da naše vlasti, koje ne posvećuju dovoljno pažnje ovom problemu, za svaku gradsku zajednicu donesu planove kako da se smanje emisije štetnih materija, kako da se građani uzbune i ponašaju", naglašavaju iz "Eko akcije".

Mirsad S. iz Sarajeva kaže da će, ukoliko se ovako nastavi narednih dana, nositi masku i hodati sa njom po ulici.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu upozoravaju da se i u budućem periodu očekuje nepovoljan kvalitet vazduha, kao i negativni efekti na zdravlje produžavanjem ovakve situacije.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS su istakli da su u prethodnih sedam dana u Prijedoru prekoračene i granične i tolerantne vrijednosti za PM10 čestice.

"U mjernom mjestu u Brodu su se ista prekoračenja dešavala tokom pet dana, dok su tokom dva dana premašene samo granične vrijednosti. U toku zadnjih sedam dana u Brodu su prekoračene i jednočasovna granična i tolerantna vrijednost za sumpor SO2", kažu u HMZ RS.

Prema podacima Gradske uprave Banjaluka, u novembru na tri mjerna mjesta - Centar, Borik i Paprikovac, granične vrijednosti za suspendovane čestice takođe su bile prekoračene, a kvalitet vazduha ocijenjen je kao druga kategorija kvaliteta, odnosno kao umjereno zagađen vazduh.

Zlatko Đajić, viši stručni saradnik za analize vazduha u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže da je uobičajena prekomjerna zagađenost vazduha redovna pojava u ovo doba godine, kada je grijna sezona i loži se u individualnim ložištima, te koriste nekvalitetni energenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije