Društvo

Vejnović: Nauka da postane generator razvoja društva

Vejnović: Nauka da postane generator razvoja društva
Vejnović: Nauka da postane generator razvoja društva

BANJALUKA - Nauka, obrazovanje i akademska zajednica treba da postanu generatori razvoja društva u tranziciji, izjavio je danas u Banjaluci predsjednik Evropskog defendologija centra Banjaluka Duško Vejnović.

Vejnović je, prije početka međunarodnog naučnog skupa pod nazivom "Doprinos nauke razvoju društva u tranziciji", izjavio Srni da je cilj ovog skupa da se svestrano sagleda položaj nauke, obrazovanja i akadamske zajednice u društvima u tranziciji.

Na skupu učestvuju predstavnici akademske zajednice, pravosudnih, naučnih institucija i institucija izvršne vlasti iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, BiH i Bugarske, a u program je uvršteno 80 radova u čijoj je izradi učestvovalo oko 100 autora.

Vejnović je istakao da je u radovima ukazano na sve probleme društava u tranziciji koja su uglavnom osiromašena i koja izdvajaju veoma malo sredstava za nauku.

"Akademska zajednica je u krizi, kao i obrazovanje i puno je apelovanja da se obrazovanju vrati obraz i da se ojača kvalitet obrazovnih institucija, da se mladi motivišu i da se više bore za znanje, a na osnovu znanja da se stiče zvanje", rekao je Vejnović.

On je naveo da u društvima u tranziciji ima svega po pitanju obrazovanja, od sertifikovanja "neznalica" do "kupovine i prodaje" diploma.

Vejnović kaže da se treba založiti za preporod u obrazovanju i preporod u akademskoj zajednici i jačati institucije prosvjete, kulture i nauke, naglasivši da one treba budu u funkciji razvoja, a ne da budu samo administrativne, da evidentiraju pojave i procese.

"Treba jačati inspekcijski nadzor, treba mijenjati svijest građana da su trendovi koji su ispred nas trendovi znanja, inovacija i konkurencije. Samo znanjem, umijećem, inovacijama i konkurencijom može se ići ka razvijenom svijetu i u trend sa globalizacijom", poručuje Vejnović.

On upozorava mlade da treba prevazići društevene devijacije tipa "ja tebi ti meni" i da se trebaju vratiti tradicionalnim vrijednostima učenja, znanja, poštenja i stvaranja, a suzbijati neke nove obrasce i stilove ponašanja koji nisu u duhu čestitosti, moralnosti i razvoja.

Govoreći o terorizmu, Vejnović kaže da se protiv njega moguće boriti preventivno djelujući na radikalizme, ekstremizme, nacionalizme i slično.

"Protiv terorizma se nije moguće boriti oružjem, oružje je posljednja mjera", istakao je Vejnović. 

On je naveo da je naučni skup organizovan u okviru proslave 18 godina rada Evropskog defendologija centra iz Banjaluke, te da je to ujedno i prilika da se promoviše ideja da je defendologiju, kao opštu nauku o bezbjednosnim studijama, zaštiti bezbjednosti i odbrani, potrebno uvesti na sve studijske programe u Srpskoj.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Mihajlo Mijanović kaže da društvo i odnosi u društvu razvijaju nauku, a nauka društvo, dodajući da je osnovni cilj ovog naučnog skupa povezivanje ljudi i ukazivanje na probleme koji su u zemljama okruženja slični.

Mijanović ističe da su ovakvi skupovi prilika za razmjenu mišljenja i ideja, bez kojih nema napretka, naglasivši da nauka nema granica. 

Organizatori naučnog skupa su Evropski defendologija centar iz Banjaluke i Defendologija centar Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije