Društvo

Velimirović: Hrvatska na istom putu kao i 1995. godine

Velimirović: Hrvatska na istom putu kao i 1995. godine
Velimirović: Hrvatska na istom putu kao i 1995. godine

NOVI GRAD - Proslavljajući vojnom paradom 20 godina od akcije "Oluja" Hrvatska pokazuje da je na istom putu kao i 1995. godine, izjavio je Janko Velimirović iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas". Velimirović je rekao da se Srbi, kad obilježavaju ovaj događaj, sjećaju i daju značaj izbjegličkoj koloni Srba sa Korduna i Banije kojoj je most spasa bio na rijeci Uni.

Velimirović je rekao da se Srbi, kad obilježavaju ovaj događaj, sjećaju i daju značaj izbjegličkoj koloni Srba sa Korduna i Banije kojoj je most spasa bio na rijeci Uni.

"Sjećamo se da je oko 25.000 ljudi ostalo u okruženju na Kordunu i da su se prema Srbiji izvlačili autoputem. Sjećamo se stradalih u koloni koju su u Matijevićima u Dvoru napali Hrvatska vojska i Peti korpus tzv. Armije BiH, kao i stradalih u naselju Svodna u Republici Srpskoj gdje je dejstvovala hrvatska avijacija", kaže Velimirović.

On je istakao da će Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" povodom 20 godina od akcije "Oluja" opet podsjetiti javnost šta se stvarno tada dogodilo.

Velimirović je napomenio da je "Veritas" objavio imena 7.200 Srba stradalih u ratu u Hrvatskoj da bi negirali trdnje koje ovih dana dolaze iz te zemlje - da su bile samo 44 žrtve.

Proslavu "Oluje" vojnom paradom u Hrvatskoj Velimirović smatra očekivanom s obzirom na trenutnu političku situaciju.

"Vrijeme će učiniti svoje da se Hrvatska suoči sa istinom što još nije moguće zbog medijskog izvještavanja i pritiska političkog vrha i pravosuđa. Pozitivno je da je u Zagrebu bilo elemenata protivljena paradi", kaže Velimirović.

Dvadeset godina od akcije "Oluja" u Novom Gradu biće obilježeno u četvrtak, 6. avgusta. Taj dan će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10.00 časova biti služen parastos, a zatim će putem prema mostu na rijeci Uni prislužiti svijeće.

Sa mosta, koji predstavlja simbol spasa, biće bačen vijenac u rijeku Unu.

Nakon toga biće položeni vijenci na spomen-obilježje stradalim civilima u Tunjici kod Novog Grada.

Parastos će biti služen i u crkvi u Svodni gdje će biti položen vijenac na spomen-obilježje stradalima u izbjegličkoj koloni u napadu hrvatske avijacije.

Putem od Novog Grada prema Prijedoru u avgustu 1995. godine prošlo je više od 100.000 Srba sa Korduna, iz Banije i manji broj iz Like. Oni su se tako spasili od operacije "Oluja", dok je na svom ognjištu u tim područjima stradalo 711 lica.

U operaciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta poginulo je i nestalo više od 2.000 ljudi, a domove je napustilo oko 250.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije