Društvo

Vesela jesen Orbitovog Zubomobila

Vesela jesen Orbitovog Zubomobila
Foto: Ilustracija | Vesela jesen Orbitovog Zubomobila

Već tri godine najšarenija i, vrlo vjerovatno, mališanima najomiljenija stomatološka ordinacija na točkovima, Orbitov Zubomobil, neumorno putuje posjećuje škole i gradove u Bosni i Hercegovini.

Projekt je nastao još na proljeće 2015., iz potrebe da se sagleda stvarna slika oralnog zdravlja kod djece u osjetljivoj dobi mješovite denticije i uz podršku stomatoloških komora Federacije i RS-a.

Tri godine kasnije, Zubomobil je napravio izvanredan uspjeh kod djece, ali i njihovih roditelja i staratelja. U prethodnim godinama je u mobilnoj stomatološkoj ordinaciji pregledano oko 17 hiljada dječaka i djevojčica, kojima je izdat i zubni karton stvarnog stanja oralnog zdravlja.

Prema riječima doktora i doktorica stomatologije u privatnim i ordinacijama javnih zdravstvenih ustanova, veliki broj ovih kartona je stigao u njihove ruke, a neosporno je povećana svijest o važnosti prevencije zubnog zdravlja u cijeloj državi.

U drugom mjesecu ovogodišnjeg putovanja, Orbitov je Zubomobil posjetio tridesetak gradova, šireći aktivnosti. Naime, umjesto posjeta isključivo osnovnim školama, ove godine su priliku da dobiju diplomu za hrabrost u šarenoj ordinaciji imali i dječaci i djevojčice na gradskim trgovima i ispred tržnih centara. Putovanje se nastavlja sve do kraja novembra, a ekipa Zubomobila očekuje da će ove godine premašiti broj od 10 hiljada pregledane djece u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije