Društvo

Vesko Drljača najbolji ministar u Vladi FBiH

Vesko Drljača najbolji ministar u Vladi FBiH
Foto: N.N. | Vesko Drljača najbolji ministar u Vladi FBiH

Čitaoci "Nezavisnih novina" su proteklih dana glasali za najbolje ministre putem portala www.nezavisne.com, portala koji prati 1.500.000 čitalaca širom svijeta, portala koji broji preko 20 miliona otvaranja stranica mjesečno.

Čitaoci su birali najbolje ministre u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Kako su čitaoci ocijenili rad ministara, možete pogledati na portalu www.nezavisne.com, a koji ministri su u 2018. proglašeni najboljima  saznaćemo ovog momenta.

Najbolji ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je Vesko Drljača, a nagradu mu je uručio Saša Čavrag, urednik "Nezavisnih novina".

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam po izboru čitalaca izabran za najboljeg ministra u FBiH. Kada se u vašem radu pojave probleme moežete reagovati na dva načina da pobjegnete ili prihvatite izazov. Svjesni smo izaozva i na unutrašnjem i vanjskom planu ali siguran sam da možemo graditi bolju budućnost svih građana", rekao je Drljača.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH, rođen je 20. januara 1961. godine u Zvorniku, gdje je završio osnovnu školu i opštu gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Sarajevu, gdje i danas živi. Na početku svoje karijere radio je kao državni službenik na poslovima i zadacima upravnog rješavanja u drugom stepenu u Republičkom MUP-u BiH.

Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma radio je u Ministarstvu pravde i opšte uprave BiH kao viši stručni saradnik za izradu i tumačenje propisa iz oblasti državljanstva i putnih isprava. Od 1998. do 2004. godine bio je viši stručni saradnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH, nakon čega je postao šef Odsjeka za koordinaciju i usklađivanje propisa u Sektoru za međunarodnu saradnju u Ministarstvu bezbjednosti. Od juna 2006. godine obavljao je dužnost sekretara Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Za ministra rada i socijalne politike imenovan je krajem oktobra 2015. godine u ime Saveza za bolju budućnost.

Među brojnim projektima koje je predvodio, među značajnijim je svakako Projekat zapošljavanja u saradnji sa Svjetskom bankom, a koji posebno treba da pomogne mladima da se zaposle. Radio je i na Zakonu o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, kao i na Zakonu o hraniteljstvu FBiH kojim se djeci bez roditeljskog staranja, odraslim bez porodične zaštite, te starim i nemoćnim osobama i osobama s invaliditetom omogućava zbrinjavanje i zaštita u porodičnom okruženju.

Radio je na projektima popravljanja položaja osoba s invaliditetom, zaštiti porodica sa djecom, kao i na većem broju propisa iz oblasti rada. Takođe, značajna je svakako i reforma penzijskoinvalidskog sistema s obzirom na to da je raniji penzioni sistem bio neodrživ radi odnosa broja zaposlenih i broja penzionera, te loših demografskih projekcija, odnosno starenja stanovništva. U toku 2018. godine povećane su penzije u tri navrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije