Društvo

Veterinari u štrajku, ugroženo i zdravlje ljudi

Veterinari u štrajku, ugroženo i zdravlje ljudi
Veterinari u štrajku, ugroženo i zdravlje ljudi

SARAJEVO - Zdravlje ljudi u Kantonu Sarajevo je u opasnosti ako se što prije ne prekine štrajk 50 veterinara u KJP Veterinarska stanica Sarajevo, tvrdi Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

On je rekao da su u Kantonu Sarajevo prisutne bolesti "srednjeg vijeka" bruceloza i Q groznica, te da je to velika opasnost za ljude, posebno za djecu. Upozorio je da se u BiH pojavila i bolest plavog jezika, te da bi to dodatno moglo ugroziti ionako lošu ekonomsku situaciju u privredi.

Objašnjava da veterinari u Kantonu Sarajevo rade samo ono što moraju, a da je to nedovoljno da bi se zaštitili, prije svega, ljudi, pa i same životinje.

"Mljekarska industrija nam je upropaštena zbog toga što nije bilo dovoljno kontrole, ovakvo ponašanje nadležnih dovest će nas u tešku situaciju", rekao je Fejzić.

Dodaje da je u ponedjeljak bio na sastanku s predstavnicima Štrajkačkog odbora KJP Veterinarska stanica Sarajevo i predstavnicima Ministarstva privrede KS, te da je na sastanku bio i predsjednik Veterinarske komore FBiH.

"Upozorili smo na opasnost po ljude, ali i životinje i očekujemo da ovaj problem bude riješen što prije", rekao je Fejzić.

Dr Dženan Rizvo, predsjednik Štrajkačkog odbora radnika, rekao je da štrajk neće biti obustavljen dok se njihovi zahtjevi ne prihvate, a to je smjena menadžmenta i Nadzornog odbora, te isplata plata.

"Svjesni smo rizika. Znamo da su ljudi, kao i životinje u opasnosti, ali mi ne možemo raditi pod ovakvim uvjetima. Pet plata nismo dobili, direktor nam šalje inspekcije zbog štrajka, a sam ne dolazi u firmu, pečate je otuđio, a naš osnivač Kanton Sarajevo ništa ne čini da ovu situaciju riješi", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije