Društvo

Vijeće za štampu u 2014. primilo 96 žalbi

SARAJEVO - Vijeće za štampu u BiH od početka 2014. godine primilo je 96 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija.

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi 53 su riješene samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH na današnjoj sjednici  razmatrala je 14 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija pristiglih u periodu februar - april 2014.godine.

Prihvaćeno je devet, odbijeno četiri, a jedna žalba nije razmatrana, budući da je identitet žalbenika nepoznat.

Veliki broj žalbi riješenih objavom reagovanja ili demantija indikator je da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju i uvažavaju prigovore svojih čitalaca. To predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

- Rad Žalbene komisije pokazao je nešto izuzetno važno, sve se više žalbi građana rješava putem samoregulacije odnosno medijacije između žalbenika i medija. U toj doista obimnoj i sadržinski zahtjevnoj aktivnosti, zapažen doprinos daje ured Vijeća za štampu u BiH - kazao je predsjedavajući Žalbene komisije Miodrag Živanović.

Žalbe građana su se dominantno odnosile na uskraćivanje mogućnosti prava na odgovor, uredničku odgovornost, netačno i nefer izvještavanje i diskriminaciju, saopćeno je iz  Vijeća za štampu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije