Društvo

Višković: Očuvanje ćirilice i srpskog jezika pitanje opstanka Srba

Višković: Očuvanje ćirilice i srpskog jezika pitanje opstanka Srba
Foto: N.N. | Višković: Očuvanje ćirilice i srpskog jezika pitanje opstanka Srba

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je očuvanje ćirilice i srpskog jezika pitanje opstanka srpskog naroda i da je "Forum o ćirilici", koji se održava u Banjaluci, prilika da se ponude smjernice za očuvanje ovih vrijednosti.

"Nemamo preču obavezu od toga da sačuvamo naš identitet i ponos. Očuvanje ćirilice treba da bude u fokusu vlada Srpske i Srbije", rekao je Višković novinarima uoči početka "Foruma o ćirilici" u čijem radu učestvuju predstavnici vlada, akademske zajednice i brojni stručnjaci iz Srpske i Srbije.

Višković je sa žaljenjem konstatovao da u prethodnom vremenu, prije svega, institucije nisu poklanjale dovoljno pažnje očuvanju ćirilice i izrazio nadu da će greške biti ispravljene.

"Siguran sam da će sa današnjeg foruma ljudi koji su nadležni, stručni i kvalifikovani dati smjernice i sugestije koje će nosiocima funkcija poslužiti kako da se ponašaju", istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, mora se insistirati na tome da ćirilica bude vraćena u svakodnevnu upotrebu i obrazovni sistem.

"Danas je u javnim institucijama i sa jedne i sa druge strane Drine česta situacija da postoje samo latinični natpisi. Moramo biti posvećeni primjeni ćirilice od najnižeg do najvišeg nivoa. Ćirilica je naša tradicija koju treba očuvati i sačuvati za naša pokoljenja. Nadam se da ćemo ispraviti tu grešku i sa jedne i sa druge strane Drine", naglasio je Višković.

On je dodao da povelja koja je potpisana prije petnaestak dana upućuje na to da će Srpska i Srbija zajedno raditi na ispravljanju grešaka i očuvanju ćirilice.

"Pred nama su veliki izazovi zbog namjere drugih da nam otuđe srpski jezik i umanje njegov značaj", rekao je Višković, obraćajući se učesnicima skupa.

Višković je istakao da je skup pravi način da akademska i intelektualna zajednica ponude smjernice za dalje djelovanje i kreiranje politika u čemu će imati punu podršku Vlade Srpske.

"Zaključci neće obavezivati samo resorno ministarstvo, nego i Vladu Srpske, a nadam se i Vladu Srbije, jer nam je zajednički nacionalni interes očuvanje ćirilice i književnosti s obzirom na to da to znači i očuvanje identiteta srpskog naroda. Štiteći ćirilicu, štitimo naš opstanak, kulturu i tradiciju", naglasio je Višković.

Govoreći o značaju ćirilice u globalnim razmjerama, Višković je rekao da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i veliki irski dramski pisac DŽordž Bernard Šo uvijek isticao da je ćirilica najsavršenije pismo i zaokružen i logičan sistem.

"On je čak u svom testamentu ostavio novčani iznos Englezima da bude dodijeljen poslije njegove smrti, ukoliko se pojavi neko ko će reformisati engleski jezik i uprostiti engleski alfabet po uzoru na ćirilicu Vuka Karadžića, odnosno po sistemu jedno slovo jedan glas, ali koliko je poznato još se niko nije pojavio da dobije tu nagradu", kaže Višković.

On je podsjetio da se u švedskim enciklopedijama može pročitati da Srbi imaju najsavršeniju azbuku u Evropi.

"Švedski slavisti su vrhunski poznavaoci srpske književnosti i njihova akademija nauka je još prije 100 godina imala eksperte zadužene da prate kretanje u južnoslovenskim književnostima. Ovo što sam naveo, više nego ikada nas obavezuje da sačuvamo i njegujemo ćirilicu", istakao je Višković.

Na "Forumu o ćirilici" učestvuju, između ostalih, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije, akademske zajednice, Matice srpske iz Novog Sada i Društva članova Matice srpske iz Republike Srpske, te mnogi stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije