Društvo

Vlada RS ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici

Vlada RS ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici
Vlada RS ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici

JAHORINA - Vlada Republike Srpske ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici i zakonskim rješenjem i djelovanjem njenih institucija pokazuje da to nije društveno prihvatljivo i da neće biti tolerisano, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović.

Otvarajući na Jahorini dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Zaustavimo nasilje zajedno", ona je večeras istakla da Republika Srpska ima adekvatan Zakon o zaštiti od nasilja u porodici čije su odredbe stoodstotno usklađene sa Evropskom konvencijom o suzbijanju i sprečavanju u porodici.

"Prije dva mjeseca u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena je izmjena ovog zakona koja je usklađena sa novim Zakonom o prekršajima. Tim zakonskim izmjenama sada je za prekršaj nasilja u porodici predviđena i zatvorska kazna do dva mjeseca. Ona je do sada bila samo novčana", istakla je Davidovićeva.

Ona je navela da je pojam nasilja u porodici u Srpskoj rodno neutralan i da obuhvata oba pola žrtava i počinilaca, ali da se među prikupljenim podacima subjekata zaštite od nasilja u porodici može potvrditi da su kao počinioci permanentno evidentirani muškarci – u prosjeku 90 odsto, a kao žrtve najčešće žene, što potvrđuje rodno zasnovan karakter nasilja u porodici.

Ona je istakla dobar odnos sa nevladinim organizacijama u okviru kojih djeluju tri sigurne kuće koje mogu da prime ukupno 55 žrtava.

"U 2014. godini u sigurne kuće ukupno je smješteno 78 žrtava nasilja, i to 36 žena i 42 djece, koji su boravili ukupno 6.124 dana i za to su izdvojena sredstva od 232.000 KM. U prvih šest mjeseci ove godine u sigurne kuće smješteno je 28 žrtava koje su u njima boravile 2.138 dana i za to je izdvojeno 83.105 KM", rekla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, cilj ove konferencije, kojoj prisustvuju predstavnici domova zdravlja iz Republike Srpske, jeste unapređenje i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za pružanje pomoći i podrške žrtvama nasilja u porodici i unapređenje sistema evidentiranja i izvještavalja zaposlenih u domovima zdravlja o nasilju u porodici.

"U narednom periodu neophodno je da da sve zdravstvene ustanove dostave podatke radi unapređenja mjera i politika u ovoj oblasti s ciljem efikasne zaštite žrtava nasilja u porodici", naglasila je Davidovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je zdravstveni sistem značajan segment društva koji je odgovoran za sprečavanje nasilja u porodici i ublažavanja posljedica koje on izazove.

"Veoma je važno da se na vrijeme počne raditi i sa žrtvom i sa nasilnikom kako bi u budućniosti nasilja u porodici bilo manje, iako ga, najvjerovatnije, nikada ne možemo iskorijeniti", istakao je Bogdanić.

Predsjednik Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici Republike Srpske Ivanka Marković ističe da, kada je riječ o nasilju u porodici, situacija u Republici Srpskoj nije alarmantna, ali da je zabrinjavajuća i da je slična kao u zemljama okruženja, Evropi, pa i svijetu.

Napominjući da je edukacija poput ove na Jahorini neophodna, ona pojašnjava da efikasna pomoć žrtvama ne podrazumijeva samo izricanje odgovarajućih sankcija već i širu društvenu aktivnost.

"Neophodno je uraditi preventivne mjere koje utiču na smanjenje obima nasilja u porodici", rekla je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije