Društvo

Vlada TK utvrdila iznos dječjeg dodatka; Porodilje: Za taj novac ništa ne možemo kupiti

Vlada TK utvrdila iznos dječjeg dodatka; Porodilje: Za taj novac ništa ne možemo kupiti
Foto: N.N. | Vlada TK utvrdila iznos dječjeg dodatka; Porodilje: Za taj novac ništa ne možemo kupiti

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona u petak je saopštila da je utvrdila iznos dječjeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, u visini od 20 KM po djetetu mjesečno.

Porodice sa troje i više djece imat će dodatak u visini od 40 KM mjesečno po svakom djetetu.

Da je 20 maraka mizeran iznos smatra i nezaposlena majka porodilja Elvira Mulavdić iz Živinica. Ona ističe da za taj novac ne može kupiti ništa.

"Porodila sam se u martu prošle godine i moja beba je bolesna. Lijek koji koristi košta 310 KM. Ima ga samo jedna apoteka u Tuzli i naručuje se", rekla je ova majka.

Problem malog dječjeg dodatka u Tuzlanskom kantonu neće se riješiti dok se ne promijeni sistem na osnovu kojeg se daje taj dodatak, smatra profesor Boris Krešić, koji je na tu temu napisao i naučni rad. Krešić je podsjetio na izjave resornog ministarstva da 50% osoba prima dječji dodatak, a da im nije potreban, odnosno ne nalaze se u stanju socijalne potrebe.

"Moramo promijeniti sistem, naći nove indikatore koji će odrediti šta je socijalna potreba", pojasnio je profesor. Druga stvar koju treba uraditi je, nastavlja Krešić, natjerati socijalne službe da idu na teren i da vide jesu li ti ljudi zaista u stanju socijalne potrebe.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta u visini od 20% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine u iznosu od 153 KM.

"Vlada je utvrdila iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, u visini od 77 KM mjesečno po djetetu. Pravo iz prethodnog stava isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta", saopšteno je iz Vlade.

Također je utvrđena visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od jednu KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije