Društvo

Vlada utvrdila prijedloge zakona za vraćanje plata

Vlada utvrdila prijedloge zakona za vraćanje plata
Vlada utvrdila prijedloge zakona za vraćanje plata

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku prijedloge pet zakonskih rješenja, kojima će biti ispunjena obaveza da plate budžetskih korisnika budu vraćene na nivo prije odluke o smanjenju, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Nakon posebne sjednice Vlade na kojoj su utvrđeni prijedlozi zakona o platama zaposlenih u MUP-u, u oblasti prosvjete i kulture, u organima republičke uprave, te u organima pravosuđa i javnim službama, Cvijanovićeva je rekla da u okviru MUP-a Srpske postoji pet kategorija gdje je predviđeno povećanje plata veće od pet odsto, a to su Specijalna policija, Јedinica za podršku, sektor koji radi na izdavanju dokumenata, te još dvije kategorije.

Govoreći o prosvjeti, Cvijanovićeva je navela da će doći do blagog povećanja koeficijenta za 384 redovna profesora na fakultetu i to sa 21 na 22.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada uradila svoj dio posla u pogledu dodatnog povećanja plata od pet odsto ovim kategorijama budžetskih korisnika, ali da sada ostaje da to prihvati sindikat.

"Ukoliko sindikat ne podrži ove zakone, Vlada može da interveniše na drugi način, ne izmjenom zakona, već kroz povećanje cijene rada", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je ovaj proces počeo još prošle godine prvim povećanjem plata budžetskim korisnicima od pet odsto, nakon čega je bilo dodatno povećanje od početka ove godine koje se odnosilo na 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom za pet, 10 ili 15 odsto.

Cvijanovićeva je navela da je ovo sada treći, ključni korak povećanja plata, koji se odnosi na utvrđivanje sadržaja pomenutih zakona.

"Vlada Srpske je imala za cilj da se uvede malo više pravde i pravičnosti u ove zakone, što znači da ljudima koji imaju istu stručnu spremu i obavljaju iste poslove budu jednake plate. Јedan od ciljeva je da dođe do smanjenja jaza između onih koji primaju niže plate sa srednjom stručnom spremom i onih sa višim platama sa višom stručnom spremom", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će ovi zakoni, ukoliko ih prihvati sindikat, sutra biti po hitnom postupku upućeni u skupštinsku proceduru, da bi se o njima izjasnila Narodna skupština Srpske na sjednici koja je zakazana za utorak, 8. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije