Društvo

Vladika Grigorije: Hercegovci imaju smisla za suživot

Vladika Grigorije: Hercegovci imaju smisla za suživot
Vladika Grigorije: Hercegovci imaju smisla za suživot

TREBINJE - Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je u Trebinju da Hercegovci imaju smisla za život i suživot, za ono što je najvažnije - da razumiju drugoga koji nije iste vjere, ali koji je prije svega čovjek.

Na otvaranju izložbe tradicionalne islamske i hrišćanske umjetnosti "Bogatstvo različitosti" vladika Grigorije sinoć je istakao da je otvorenost, u stvari, hrabrost i dobrota koja prima svakoga sa ljubavlju.

"Čini mi se da se sve podjele - političke, ideološke, nacionalne, vjerske ipak na kraju svode na to da li je neko čovjek ili nečovjek", naglasio je vladika Grigorije, ističući da ubijanje i ratovi nikome ne donose sreću.

On je dodao da je iz vjekovnog iskustva i jedne i druge religije poznato da je mir i dobro ono što treba gajiti.

"Na tome posljednjih godina radimo mostarski muftija i ja i pokušavamo da upoznamo jedni druge. Krajnja nam je želja da naučimo naše ljude da nemaju razloga da strahuju jedni od drugih, da mrze jedni duge ili da se plaše onog koji je različitog religijskog ubjeđenja", rekao je vladika Grigorije.

On je podsjetio da je narod u Hercegovini i BiH imao dugotrajna i velika iskustva življenja u miru, a ne samo sukobe i ratove.

"Ratovi često nisu bili vjerski, nego politički i ekonomski, ali to se ponekad začini vjerskim začinom što može da bude veoma opasno. Zato se trudimo da u Trebinju i u Mostaru pokažemo da Hercegovci imaju smisla za život i suživot, da imaju smisla za ono što je najvažnije da razumiju drugoga, onoga koji nije iste vjere kao mi, ali koji je prije svega čovjek", rekao je vladika.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski rekao je da se takve poruke šalju iz Trebinja, ali da ima i ljudi iz drugih gradova BiH koji su spremni da ih na isti način upute.

"Mi ponekad skupimo malo više hrabrosti od nekih drugih ljudi, da pokažemo to i da Trebinje bude otvoren grad ne samo deklarativno nego stvarno i suštinski. Mislimo da je otvorenost, ustvari hrabrost i dobrota koja prima svakoga sa ljubavlju", naglasio je vladika i dodao da je za Trebinje veoma važno i unutrašnje jedinstvo.

Vladika Grigorije kaže da godinama tvrdi da Trebinje ima veoma dobru perspektivu na tromeđi sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

On je poručio da je Trebinje mjesto u koje treba doći, zagrliti ga i od njega će čovjek dobiti mnogo više nego što može da zamisli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije