Društvo

Vladimir Perić Valter legenda postao za života

Vladimir Perić Valter legenda postao za života
Vladimir Perić Valter legenda postao za života

Vladimir Perić Valter, narodni heroj iz Drugog svjetskog rata, koji je još za života postao legenda, bio je veoma hrabar, inteligentan, pronicljiv i sposoban borac.

Njemu u čast je režiran planetarno poznati film "Valter brani Sarajevo".

Valter je život izgubio na sam dan oslobođenja Sarajeva od okupatora 6. aprila 1945. godine.

"Bio je veoma hrabar čovjek i sve što je o njemu kao junaku prikazano u filmu je tačno. Izuzetno pronicljiv, inteligentan, bez pogovora je izvršavao zadatke. U tu svrhu se znao oblačiti i u domobransku uniformu", ispričao je dr Mehmed Mutevelić, sarajevski ilegalac.

Prema njegovim riječima, Valter je za neprijatelja bio neuhvatljiv.

"Ali treba kazati da je njegov uspjeh kruna i jednog kolektivnog rada ilegalaca", istakao je Mutevelić.

Valter je rođen u Prijepolju u Srbiji 1919. godine. Poslije završene osnovne škole upisao je Trgovačku akademiju.

Zbog lošeg materijalnog stanja bio je prisiljen da se sam izdržava i školuje.

Poslije Akademije odlazi u Beograd na Visoku ekonomsko-komercijalnu školu. U vrijeme kada je bio na službi u Hipotekarnoj banci Sarajevo od 1940. godine postao je član Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Sarajevo.

Prije toga je aktivno učestvovao i radio u naprednom radničkom pokretu.

Kada su fašističke sile okupirale Jugoslaviju Valter je nastavio ilegalno da radi u Sarajevu.

Ubrzo je stupio u Majevički narodnooslobodilački pokret, čiji je komandant postao krajem 1942. godine.

Zatim je otišao u Zenički narodnooslobodilački pokret, koji se u početku pročuo po mnogim uspješnim akcijama.

Početkom 1943. godine je upućen u ilegalni rad u Tuzlu. I u tom gradu je, i pored izuzetno teških uslova, uspješno izvršavao zadatke.

U ljeto 1943. godine rukovodstvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Jugoslavije je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo. Tamo je postao sekretar Mjesnog komiteta partije.

"Kao iskusan borac i dobar poznavalac prilika u tom gradu učinio je mnogo da oživi ilegalni pokret. Davao je značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva. Organizovao je mrežu partizanske obavještajne službe. Bio je zaista hrabar, ali to se može kazati i za sve ostale koji su radili s njim", kaže Alija Hubana, sarajevski ilegalac.

U nekoliko navrata Specijalna policija pokušavala je da otkrije i uništi ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini.

To joj, osim rijetkih slučajeva, nije polazilo za rukom.

Valter, jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca Narodnooslobodilačkog rata, svaki put je nadmudrivao neprijatelja.

Nekoliko je puta po specijalnim zadacima odlazio na slobodnu teritoriju i u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ).

Gotovo do kraja rata 6. aprila 1945. godine stajao je na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu.

"Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada. Valter je s grupom boraca čuvao električnu centralu na Skenderiji, koju su ustaše htjele uništiti prilikom povlačenja. To je bila jedina električna centrala u gradu i Valter je znao da će, ako je ustaše unište, Sarajevo ostati bez električne energije. Tako je i poginuo", istakao je Mutevelić.

Kaže da ne zna gdje je tačno Valter ukopan.

"Svi narodni heroji su bili ukopani u Velikom parku, a zatim su njihovi posmrtni ostaci preneseni u Spomen-park 'Vraca'. Tako je bilo i s Valterom. Žao mi je što lično nisam upoznao Valtera, ali sam poznavao drugove koji su se borili s njim rame uz rame", kaže Hubana.

Film "Valter brani Sarajevo" snimljen je u Sarajevu 1972. godine. I danas ima zanatlija koji se sjećaju tih dana.

"Ma bilo je odlično, krajnje profesionalno. Niko nije blokirao ulice više sati tokom snimanja. Nas zanatlije nisu maltretirali da bi snimali scene oko Begove džamije, na Sahat-kuli. Vidio sam sve te glumce, kao i Batu Živojinovića koji je glumio Valtera", ispričao je jedan sarajevski zlatar.

Kaže da je dosta čitao o Vladimiru Periću Valteru, jer, kako kaže, "film je jedno, a život je drugo".

"I danas pamtim mnoge citate iz filma, ali najdraži mi je onaj na kraju kada Švabo kaže 'Das ist Valter' ili 'Sve je ovo Valter', pokazujući na Sarajevo, kadar u kojem je panorama ovog grada", istakao je zlatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije