Društvo

Vlaga i hladnoća otežali proizvodnju

Vlaga i hladnoća otežali proizvodnju
Vlaga i hladnoća otežali proizvodnju

NOVI GRAD - Zbog vlažnog i hladnog proljeća, viška vlage, kasnijih rokova sjetve i presijavanja, ova godina je teška za proizvodnju kukuruza, ali i drugih ratarskih i povrtarskih kultura.

Diplomirani inžinjer poljoprivrede Momir Vidović kaže da su u prednosti poljoprivredni proizvođači koji su posijali kukuruz u prvom roku na parcelama gdje je to bilo moguće.

"Već sad vidimo da su hibridi kukuruza iz ranijih grupa  zrenja u prednosti u odnosu na kasnije   zato što smo imali pomjerene rokove"  - objasnio je   Vidović na 10. Danima polja kukuruza, održanim u Donjem Vodičevu kod Novog Grada.

Prema njegovim riječima, kukuruz zrije ako ima određenu sumu toplotnih jedinica.

"Ove godine imali smo više kišnih dana  i padavine koje su na nekim mjestima dostizale i više od hiljadu litara po metru kvadratnom, a sve je to uslovilo da sad imamo  dosta parcela  na kojima je kukuruz zelen",  ističe on.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika,  sjetva se "protegla"  i do 20 . juna.

"Kod poljoprivrednih proizvođača koji su uspjeli posijati  u aprilu,  pa i u maju,  kukuruz je u solidnom stanju, mada je dosta visoka vlaga u zrnu",  kaže Vidović.

On navodi da je u protekle tri sušne godine  praksa bila da berba kukuruza počinje ranije. Međutim, posmatrajući kalendarski,  na parcelama gdje je sjetva obavljena u rokovima - počinje vrijeme berbe.

"Ono što može da bude problem jeste datum prvih mrazeva, a to je za naše područje oko 10. oktobra. Kada dođe prvi mraz,  on prekida vegetaciju. Ako kukuruz nije u fazi `crne tačke`, a dođe prvi mraz,   on neće sazrijeti", naglašava Vidović.

On  pojašnjava da su proizvođači očekivali još jednu sušnu godinu, sijali kukuruz u rjeđem sklopu  i koristili više azotnih đubriva pa nemaju izbalansiru ishranu,a  imaju višak vlage u zrnu.

"Godina je specifična  - ako bi jesen bila vlažna i sa puno magle, moguće je da se na kukuruzu pojave različite deformacije  i bolesti na vrhu klipa i  da bude proklijavanja  zrna.

Zato, u svakom slučaju,  usjev treba sklanjati kad je vlaga u zrnu od 25 do 28 odsto"  - poručio je Vidović.

 

On savjetuje poljoprivredne proizvođače koji beru kukuruz u klipu  da ga skladište u provjetrenom prostoru, a one koji beru u zrnu svakako će ove godine morati sušiti i svesti vlagu u zrnu na  14 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije