Društvo

Vlajki: Zaustaviti uništavanje namirnica i nahraniti gladne

Vlajki: Zaustaviti uništavanje namirnica i nahraniti gladne
Vlajki: Zaustaviti uništavanje namirnica i nahraniti gladne

BANJALUKA - Na području Banjaluke u martu je uništeno 60.000 kilograma životnih namirnica, vrijednosti oko 50.000 evra, podatak je gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, a istovremeno je petina stanovnika Republike Srpske gladna, istakao je danas potpredsjednik RS Emil Vlajki.

U njegovom saopštenju je objašnjeno da su uništavanje namirnica tražili vlasnici da bi bili oslobođeni plaćanja PDV-a i napominje da se ovakvo uništavanje namirnica događa u RS svakog mjeseca.

Tako je u februaru, iz istih razloga, uništeno 50 tona namirnica, kaže Vlajki i ističe da se, ukupno, nekoliko stotina tona hrane uništi svake godine samo na području Banjaluke.

Istovremeno, podsjeća on, narodne kuhinje muku muče da od skromnih prihoda osiguraju svojim štićenicima barem jedan obrok dnevno, brojne humanitarne akcije organizuju se kako bi se prikupile namirnice za najugroženije dok se stotine tona namirnica bacaju.

Vlajki zato traži da se uništavanje namirnica privremeno zaustavi a da se u roku od 10 dana održi vanredna sjednica Narodne skupštine RS, s valjanim zakonskim prijedlogom za rješavanje ove problematike da bi se uništavanje namirnica zaustavilo i dale onima kojima su  potrebne..

Naglasio je da bi se novom regulativom spasilo od propasti niz sitnih vlasnika ove robe, te upozorio da ukoliko se ništa ne uradi, to će značiti da je Narodna skupština RS "antinarodna i neljudska", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije