Društvo

Voda nadire u kuće, mještani Novog Grada i Prijedora uznemireni

Voda nadire u kuće, mještani Novog Grada i Prijedora uznemireni
Foto: N.N. | Voda nadire u kuće, mještani Novog Grada i prijedora uznemireni

PRIJEDOR, NOVI GRAD - Uznemireni smo, preplašeni, ma izvan sebe smo. Ljudi su taman poslije poplava 2014. sredili objekte i evo voda ponovo prilazi i izlijeva se po njivama, cestama i ulazi u stambene objekte, rekao je Dragomir Stupar, stručni saradnik u Savjetu prijedorske MZ Tukovi, gdje je Sana već ušla u nekoliko kuća.

Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor, istakao je da je prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava u Prijedoru proglašen kada je vodostaj Sane iznosio 428 centimetara.

"Vodostaj Sane je do ovog trenutka porastao na 435 centimetara, a očekujemo dalji rast. Izlijevanje Sane je prouzrokovalo plavljenje oko 80 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani, kao i velikog dijela poljoprivrednih površina, dok je put Prijedor - Bišćani presječen", rekao je danas oko podne Vranješ.

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite RS, kazao je da se, prema meteorološkim prognozama očekuje da će Sana i Una u narednim danima dostići vanredne mjere odbrane od poplave.

"Rijeka Una je iznad redovne kote odbrane od poplave, dok se Sana izlila u Blagaju i prijedorskim naseljima Raškovac, Tukovi i Brezičani", istakao je Stojanović.

On je naglasio da je u Novom Gradu i Prijedoru proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplave.

Prijedor pod vodom
Prijedor pod vodom

Prema njegovim riječima, saobraćaj se, usljed izlijevanja Sane, ne odvija na potezima Blagaj - Vitezovci i Blagaj - Radomirovac.

Istakao je da se smirivanje hidrometeorološke slike očekuje poslije 18. marta, do kada, kako kaže, treba biti oprezan u slivovima Une i Sane. Vodostaj Une je na hidrološkoj stanici Novi Grad u osam časova juče iznosio 461 centimetar i kota redovne odbrane je premašena za 11 cm.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, obavezao je sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjima koja su ugrožena poplavom.

Vodostaj rijeke Sane na području opštine Sanski Most trenutno iznosi preko 380 centimetara, što je kritična tačka vodostaja, a i dalje je u fazi rasta.

Najkritičnije stanje je u naselju Mahala, na lokalitetima Šabica klanac i Redak, gdje površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju kuće i druge objekte. Takođe, kritična situacija je i na području naselja Alagića polje, uz vodotok rijeke Blihe, gdje se ova rijeka izlila iz korita i ugrozila okolne kuće.

Voda prijeti mještanima Sanskog mosta
Voda prijeti mještanima Sanskog mosta

Na području Starog Majdana, Novog Naselja, Kijeva i Zdene takoder je došlo do izlijevanja lokalnih rječica i potoka, kao i na području još nekoliko mjesta.

U Civilnoj zaštiti su uputili apel vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i druga infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice.

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" korisnici lokalnih vodovoda: Stari Majdan, Gornji Kamengrad, Naprelje, Fajtovci, Gorice, Lušci Palanka, Modra i Čirkići upozoreni su da je zbog vremenskih uslova došlo do zamućenja vode, zbog čega je potrebno da prokuvavaju vodu.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istakao je da je u Federaciji izdato upozorenje pripadnicima civilne zaštite u Unsko-sanskom i Posavskom kantonu da budu u pripravnosti.

"Očekuje se da će padavine dovesti do porasta rijeka, ali nema mjesta koja su posebno kritična, a stanovništvo koje živi uz rijeke obaviješteno je da bude u pripravnosti", rekao je Solak za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije