Društvo

Vodene ospice i jaka infekcija kobne za djevojčicu

Vodene ospice i jaka infekcija kobne za djevojčicu
Foto: N.N. | Vodene ospice i jaka infekcija kobne za djevojčicu

ČITLUK, MOSTAR - Devetogodišnja Marija R. iz Čitluka, koja je u nedjelju preminula u zadarskoj bolnici, danas je sahranjena, a kako je potvrđeno u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, djevojčica je u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar pregledana u subotu, kada je, kako kažu, procijenjeno da je dijete "lošeg opšteg stanja sa svim parametrima septičnog zbivanja".

"Najvjerovatnije ishodište su bile vodene ospice komplikovane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih česti. Odmah je započeta specifična antibiotska terapija uz ostalu simptomatsku i potpornu terapiju, te je konsultovan i dežurni pedijatar i hirurg", istakli su za "Nezavisne" u mostarskoj bolnici.

Naveli su da su zbog težine opšteg stanja djeteta indicirani hospitalizacija i dalji tretman u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

"Kako je uslijedilo izrazito pogoršanje disajne funkcije, dijete je zbog potrebe za strojnom ventilacijom premješteno u JIL Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, a  potom je uslijedio pokušaj transporta djeteta u veću kliničku ustanovu u Hrvatskoj, radi mogućnosti pružanja bolje podrške u smislu veće šanse za preživljenjem", kazali su u SKB Mostar.

Ovim  putem, ističu u SKB Mostar, izražavaju iskreno saučešće porodici djevojčice.

Kako su danas prenijeli mediji, djevojčici se stanje pogoršalo u kolima Hitne pomoći  na autoputu između Splita i Zadra, zbog čega je hitna skrenula  u Zadar s ciljem da joj se pruži pomoć u bolnici, ali je bilo kasno.

U Opštoj bolnici  Zadar su kazali da su od strane dežurnih ljekara objedinjenog hitnog bolničkog prijema ove zdravstvene ustanove poduzete sve mjere.

"Nažalost, uprkos svemu preduzetom djevojčica je preminula", potvrdili su za "Nezavisne" u Opštoj bolnici Zadar.

Od devetogodišnjakinje su se, između ostalih, oprostili i prijatelji i zaposleni u OŠ "Čerin" u Čerinu, gdje je djevojčica u ponedjeljak trebalo da krene na nastavu u drugom polugodištu.

"Nebo te poslalo, tebe i osmijeh tvoj koji je krasio svaki naš dan. Nebo je pružilo ruku i odvelo te nazad, tamo u tvoj pravi anđeoski dom, gdje ti je mjesto. Odvelo te na početak tvog puta. Odvelo te jer je moralo, jer je ovaj svijet svaki trenutak u velikim borbama dobra i zla, odvelo te jer te treba u tom dobru, na strani dobra. Marija, potrebna si Bogu u velikoj borbi, neshvatljivoj mrvicama ljudskog uma. Sjajit ćeš u svakom svitanju čerinskog sunca, sjajit ćeš i budit nas nježnim dodirima njegovih zraka, do ponovnog susreta", stoji u ovoj dirljivoj poruci.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH su kazali da je u FBiH u 2018. godini bilo 5.782 prijavljenih oboljelih od vodenih ospica.

"U 2017. godini je prijavljeno 7.764 oboljelih od vodenih ospica, dok je 2016. godine prijavljeno 9.224 oboljelih", kazali su u Zavodu.

Prema podacima sa sajtova za zdravlje, do komplikacija sa vodenim ospicama može doći, između ostalog, i ako se pojavi sekundarna infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom.

"Reyov sindrom, upala pluća, miokarditis i akutni artritis takođe su moguće komplikacije vodenih ospica", stoji na stranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije