Društvo

Vodostaj Save u blagom porastu

Vodostaj Save u blagom porastu
Vodostaj Save u blagom porastu

SARAJEVO - Po podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema "Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo", vodostaj na rijeci Savi u posljednja 24 sata i dalje je u blagom porastu.

Registrovan je porast vodostaja od 10 cm u posljednjih 24 sata na poplavnom području Odžačke Posavine, dok je u istom periodu na poplavnom području Srednje Posavine registrovan porast od šest cm u posljednjih 24 sata.

Vodostaji rijeka Une, Vrbasa i Bosne kao i njihovih pritoka su sa trendom opadanja.

Po informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za naredna dva dana najavljeno je vrijeme bez padavina, dok se u subotu u većem dijelu zemlje očekuju kiša i pljuskovi.

Na snazi je pripremno stanje na području Srednje i Odžačke Posavine s obzirom da se očekuje prolazak vodnog vala iz Republike Hrvatske i shodno tome Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo i dalje provodi preventivne mjere po obavezama iz Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP).

Nastavljeno je punjenje vreća s pijesakom i njihovo raspoređivanje na pojedine dijelove savske odbrambene linije, a pojačan je i nadzor na svim vodnim objektima odbrane od poplava na području Posavine.

Crpne stanice su u povremenom pogonu radi prepumpavanja zaobalnih voda u rijeku Savu.

Iz Agencije navode da se, ukoliko trend porasta vodostaja rijeke Save bude isti kao u posljednja 24 sata, u toku dana može očekivati donošenje rješenja o proglašenju početka redovne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačke Posavine.

U Informacionom centru AVP Sava intenzivno se obavljaju aktivnosti na praćenju promjene vodostaja na vodotocima I kategorije, koji su u nadležnosti Agencije, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije