Društvo

Vojnici neće ostati na ulici

Vojnici neće ostati na ulici
Vojnici neće ostati na ulici

TESLIĆ - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Srpska ne može dozvoliti da se profesionalna vojna lica, koja su ušla u Oružane snage BiH kao građani Srpske, jednog dana nađu na ulici.

Đokić je rekao da je i dalje protiv ideje da se na poseban način i posebnim zakonom reguliše pitanje ostvarivanja prava na penziju profesionalnih vojnih lica.

"Nakon što je sud osporio odredbe prethodnog zakona, Narodna skupština Srpske morala je regulisati status tih lica, jer ne možemo dozvoliti da se naša profesionalna lica koja su ušla u Oružane snage BiH kao građani Republike Srpske jednog dana nađu na ulici", istakao je Đokić danas u Tesliću, u pauzi sastanka Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske.

Đokić je poručio da ne podržava osporavanje prava na penziju tim ljudima, navodeći da će to pravo biti ostvarivano iz budžeta, a ne iz tekućih doprinosa Fonda PIO Republike Srpske.

"Njih je država uvela u taj sistem i dala garancije da će za njih brinuti kada budu stvoreni uslovi za to", rekao je Đokić, navodeći da se za sada radi za oko 60 lica za koja bi se na godišnjem nivou izdvajalo oko 360.000 KM.

On je rekao da je Federacija BiH, koja primjenjuje odredbe Zakona o Oružanim snagama BiH, svojim penzionerima dala mnogo više, jer za penzionisanog generala mjesečna penzija iznosi i do 3.000 KM, dok je u Srpskoj, prema propisima, maksimalna vrijednost do 1.500 KM.

Đokić je apelovao da Udruženje penzionera podrži Vladu Srpske u nastojanjima da ukaže i upozori na diskriminaciju u BiH koju provodi Federacija prema penzionerima koji su ostvarili penziju u tom entitetu do 1992. godine.

"Sada je to više od 20.000 penzionera Srpske koji su diskriminisani", naveo je Đokić, podsjetivši da je Komitet Savjeta Evrope ocijenio da se u BiH vrši diskriminacija na nacionalnoj osnovi, što je jedno od najozbiljnijih upozorenja koje je nakon rata stiglo u BiH, koje je prećutano.

Đokić je poručio da Srpska mora podići glas i biti odlučna da to pitanje riješi i da prestane diskriminacija građana Republike Srpske koji su ostvarili pravo na penzije.

On je napomenuo da u budućnosti ovo pitanje mora biti "stavljeno na sto kao političko pitanje", a ne kao socijalno.

Đokić je rekao da Srpska ne može više gledati zatvorenih očiju da se na nacionalnoj osnovi krše osnovna prava za oko 20.000 ljudi, dok istovremeno na drugoj strani stižu upozorenja da Srpska ne poštuje "ovo ili ono". 

BiH nije nadležna da rješava pitanja vojnih penzionera

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da je ovo udruženje protiv politike koja se vodi u BiH kada je riječ o pravima penzionisanih vojnih lica Oružanih snaga BiH, jer za rješavanja ovih pitanja nije nadležan nivo BiH, već entiteti.

On je poručio da će od Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu zahtjevati da ospori zakon o penzionisanju vojnih lica.

Rakulj je danas u Teliću, na sastanku Upravnog odbora ovog udruženja, upozorio da se ne poštuju i ne provode zakone i sudske odluke kada je riječ o ostvarivanju prava na penzije u Federaciji BiH /FBiH/.

"FBiH je u obavezi da jednako rješava penziona prava izbjeglih i raseljenih građana sa područja ovog entiteta, kao i prava građana koji nisu napuštala to područje u toku oružanih sukoba", istakao je Rakulj, dodajući da FBiH to ne provodi.

Rakulj je istakao da je opštinskim organizacijama ovog udruženja koja su pretrpjela štetu tokom majskih polava danas uručeno oko 50.000 KM pomoći od penzionera Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije