Društvo

Vojska i vatrogasci odbijaju vatru od kuća

Vojska i vatrogasci odbijaju vatru od kuća
Foto: Ilustracija | Vojska i vatrogasci odbijaju vatru od kuća

ČAPLJINA, BERKOVIĆI - Dva helikoptera OS BiH danas, u ranim jutarnjim časovima, upućena su da nastave sa pružanjem pomoći u gašenju požara u opštinama Berkovići, Čapljina i Čitluk, a kako je potvrđeno sa terena, za sada vatra nije progutala nijedan objekat, iako je blizu nekim kućama.

U opštini Čitluk požar koji gori između Čapljine i Čitluka dolazi iz pravca Šurmanaca, prema mjestu Bijakovići i dalje je aktivan.

"Zbog neposredne blizine naseljenim mjestima, požar koji je potpomognut vjetrom i visokom temperaturom predstavlja prijetnju stambenim objektima te se na ugroženim područjima nalaze i 54 pripadnika Oružanih snaga BiH", naveli su iz Ministarstva odbrane.

U gradu Mostaru aktivan je požara na lokalitetu Drežnica - Batačke, Lazine - Čvrsnica. U opštini Konjic aktivan je požar na području Javorika. U opštini Stolac aktivan je požar kod mjesta Bačnik, međutim on ne prijeti kućama.

Još je aktivan i požar u Kantonu 10, u opštini Drvar, na planini Jadovnik.

Aktivan je i požar na planini Snježnici, u opštini Berkovići, koji se širi u tri kraka i gasi ga 50 vatrogasaca, pripadnika Civilne zaštite, šumara i mještana, a u pomoć su im pristigli i vatrogasci iz Bileće.

Na području sela Trusina, u opštini Berkovići, u četiri navrata je dejstvovao helikpoter i požar je stavljen pod kontrolu, saznajemo od vatrogasaca.

Pod kontrolu su uglavnom stavljeni i požari na području opštine Trebinje, gdje gori vatra još samo na nepristupačnim terenima Trebinjskih brda, potvrdio je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

I dalje su aktivni požari na planini Baba, u opštini Gacko, i planini Viduša, u opštini Bileća, ali ne prijete naseljenim mjestima.

A Republička uprava Civilne zaštite (RUCZ) danas je opštini Ljubinje donirala osnovnu opremu za gašenje požara.

Načelnik Ljubinja Darko Krunić ponovio je da je velike štete ovog ljeta pretrpjela opština i dodao da je svaka pomoć dobrodošla.

I dok se vatrogasci bore sa požarima, ni policija ne sjedi skrštenih ruku. Iz PU Trebinje kazali su da su ovih dana otkrivena tri lica iz Gradiške koja su djelimično odgovorna za požar u Žegulji, kod Ljubinja, i to nesmotrenim bacanjem opušaka cigareta te da će snositi prekršajnu odgovornost, dok su ranije otkrivena dvojica Trebinjaca koji će biti krivično gonjeni zbog izazivanja opšte opasnosti.

O požarištima je danas govorio i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, koji je istakao da je potrebno da u "BiH bude uspostavljen jedinstveni sistem zaštite i spasavanja od prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda". Prema njegovim riječima, to je posebno važno kada je u pitanju borba protiv požara.

 "Mi sada imamo milionske štete, a svi bježe od proglašenja prirodne katastrofe", rekao je Mektić.

On je, s jedne strane, pozvao građane da od "države traže zaštitu i nadoknadu štete", a sa druge strane, uputio je apel političarima da "ne zloupotrebljavaju i ne politizuju požare".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije