Društvo

Vozači oprez: Magla i poledica na putevima

Vozači oprez: Magla i poledica na putevima
Vozači oprez: Magla i poledica na putevima

BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj jutros se saobraćaj odvija bez zastoja i ograničenja, ali je oprez neophodan zbog poledice i mjestimično ugaženog snijega u višim predjelima i preko planinskih prevoja, kao i zbog magle koja smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova.

Poledica je, zbog niske temperature, moguća i u nižim krajevima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima, upozoravaju iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Opreznija vožnja zbog odrona kamenja i zemlje na kolovoz neophodna je i na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Na auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraća se bez zastoja, po vlažnim kolovozima.

Režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor, zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta koja su angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prnjavor.

Jednom trakom, naizmjenično, zbog klizišta, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, i Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj potpuno je obustavljen saobraćaj za sva vozila, koja su preusmjerena na lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

U brčanskom naselju Gredice izmijenjen je režim saobraćanja zbog radova na izgradnji obilaznice na magistralnom putu Brčko-Bijeljina. Režim saobraćanja, zbog radova, izmijenjen je i na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub na snazi su povremene obustave saobraćaja do 15 minuta, u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

I u Federaciji BiH zbog niske temperature u nižim područjima, kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima ima poledice i ugaženog snijega na kolovozu, posebno na putevima Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo-Bosanski Petrovac i Livno-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Drvar-Bosansko Grahovo-Livno vidljivost je, zbog magle, mjestimično smanjena na manje od 100 metara.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac Cazin-Stijena-Ljusina.

Na planinskom prevoju Borova Glava na putnom pravcu Livno-Šuica učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prelazima zadržavanja jutros nisu duža od 20 minuta.

Duža zadržavanja, zbog radova koji i dalje traju na području Hrvatske, moguća su na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije