Društvo

Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi

Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi
Foto: N.N. | Vozači oprez, kolovozi mokri i klizavi

BANJALUKA - Kolovozi na većini puteva u Republici Srpskoj mokri su i klizavi, a zbog magle vidljivost je smanjena na auto-putu Banjaluka-Gradiška i na dionici auto-puta "9. januar" Mahovljani-Drugovići.

Tokom noći i jutra u većem dijelu Republike Srpske padao je slabiji snijeg, koji nije stvorio veće probleme u odvijanju saobraćaja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima skreću pažnju da je na dionicama u višim planinskim predjelima moguć nailazak na poledicu i djelimično zasnježen kolovoz.

Zimska oprema, zbog zasnježenih kolovoza obavezna je na putnim pravcima Foča-Tjentište i Ljubinje-granični prelaz Deleuša.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu su i intervenišu na dionicama gdje je to potrebno, navode iz AMS.

U kotlinama, uz riječne tokove i preko prevoja ima izmaglice ili niske oblačnosti.

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim prouštanjem vozila jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor, zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, u zoni ukrštanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, a postavljena je privremena signalizacija.

Do kraja godine obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske (Brčko jedan)zbog izgradnje mosta u Krepšiću. Za vrijeme radova, saobraćaj se odvija regionalnim putem Brčko-Cerik i lokalnim putevima, kao i ulicama u naselju.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske (Brčko distrikt i granica Republike Srpske)Brčko distrikt-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Radi bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Zbog deminiranja terena na radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, na magistralnom putu Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 18.00 časova saobraćaj se odvija tako što 30 minuta traju obustave, a 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj će se odvija jednosmjerno, preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena ovim radovima ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, čiji saobraćaj je preusmjeren na pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH-Crne Gore (Šćepan Polje) zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je republička saobraćajno-preventivna kampanja "Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti" koja će trajati do 31. januara i njome se želi ukazati na opasnosti kojima su izloženi vozači i pješaci, a koji pod uticajem alkohola upravljaju vozilima ili se kreću kolovozom.

U realizaciju kampanje uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS Republike Srpske i 48 auto-moto društva, te preduzeće "Molson kors" i lokalne zajednice.

U toku je velika republička preventivna kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" koju sprovodi AMS i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a osnovna poruka je vidljivost pješaka.

Cilj kampanje jeste da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim satima. Kampanjom se želi uticati na stavove vozača vezano za kretanje putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez.

AMS Republike Srpske poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

Na području Federacije BiH zbog niske temperature kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi, a slab snijeg pada u zapadnim i jugozapadnim krajevima.

Na dionicama u zapadnim i južnim krajevima mogući su jači udari vjetra.

Na magistralnim putevima Jablanica-Prozor i Resanovci-Drvar, kao i na dionici regionalnog puta Olovo-Ribnica, zbog odrona, saobraća se naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH nema evidentiranih dužih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije