Društvo

Vraćanjem čistačica ušteda od pola miliona KM

Vraćanjem čistačica ušteda od pola miliona KM
Vraćanjem čistačica ušteda od pola miliona KM

BRČKO - Vraćanjem sistema internog čišćenja, odnosno zapošljavanje čistačica u školama Brčko distrikta, lokalna Vlada može da uštedi godišnje pola miliona KM, potvrdio je danas šef Odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić.

 Podsjećajući da je prije nekoliko godina tadašnja Vlada odlučila da uvede takozvano eksterno čišćenje unutrašnjosti svih školskih objekata angažovanjem privatne agencije, Poljić je istakao da su godišnji troškovi dostigli čak 1,25 miliona KM.

"Zapošljavanjem čistačica, kako se to ranije radilo, ovu aktivnost možemo znatno pojeftiniti, a ušteđena sredstva preusmjeriti za druge potrebe u obrazovanju", rekao je novinarima Poljić i napomenuo da se i u zemljama u okruženju ponovo vraća stari način čišćenja.

Direktori nekih od srednjih škola u Brčkom ističu da agencija koja vrši usluge čišćenja, u namjeri da ostvari što veći profit, pribjegava jeftinim hemijskim sredstvima za higijenu, što bi moglo biti sumnjivo u smislu škodljivosti za učenike i nastavnike.

"Osim prednosti u finansijskom i zdravstvenom smislu, razlog zašto je bolji stari sistem čišćenja leži i u tome što menadžmenti škola kao javnih ustanova treba da upravljaju procesom čišćenja, jer je na njima i odgovornost za nivo higijene u školskim objaktima", kaže Azra Sadiković, direktor brčanske Gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije