Društvo

Vrankić: Najveći nedostaci u javnim nabavkama

Vrankić: Najveći nedostaci u javnim nabavkama
Foto: Ilustracija | Vrankić: Najveći nedostaci u javnim nabavkama

BANJALUKA - Glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić rekao je da najveće nedostatke, probleme i nepravilnosti uočavaju u javnim nabavkama i nepoštivanju osnovnih načela Zakona o javnim nabavkama.

Vrankić je naveo da se ovi nedostaci odnose na nepoštivanje obezbjeđenja pravične i aktivne konkurencije, te najefikasnijeg korišćenja javnih sredstava. 

On je za "Glas Srpske" rekao da su revizori ukazali na propuste, slabosti i nedostatke, ali da je pokretanje disciplinske, javne i krivične odgovornosti zadatak institucija sistema, posebno izvršne vlasti.

Vrankić kaže da su revizori ove godine institucijama dali 544 preporuke, a istovremeno su klijenti realizovali ili realizuju oko 60 odsto preporuka iz prošle godine.

"Ima prostora da situacija bude bolja, te da novac svih poreskih obveznika bude trošen racionalno i transparentno", rekao je Vrankić.

On je naveo da je od revidirane 74 institucije, 10 dobilo mišljenje sa rezervom, od čega je osam za usklađenost sa zakonima, a dva u odnosu na finansijske izvještaje.

Vrankić je dodao da su vidljivi i problemi u ralizaciji kapitalnih ulaganja, transparentnosti i racionalnom trošenju javnih sredstava, posebno kada je riječ o korišćenju službenih vozila, reprezentacija, telefona i putnim troškovima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije