Društvo

Vukeliću priznanje za serijal "Banka Srpske"

Vukeliću priznanje za serijal "Banka Srpske"
Vukeliću priznanje za serijal "Banka Srpske"

SARAJEVO - Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital.ba, dobitnik je nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH 2016. godine.

Vukelić je nagradu EU dobio za serijal priča "Pljačka Balkan Investment banke - Banke Srpske", koji je proglašen najboljom istraživačkom pričom u BiH u 2015. godini.

"Serija tekstova govori o tome kako su institucije RS bile saučesnici u slomu banaka i tolerisale njihovu pljačku, a onda očekivale da se saniraju novcem građana. U pitanju je najozbiljniji internetski serijal u ovogodišnjoj produkciji", rekao je Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

Vukelić je istakao da je ovo veliko priznanje, posebno jer dolazi od EU.

"Društvo je ogrezlo u kriminal i korupciju i u ovakvoj državi ne treba biti posebno uporan da budete istraživački novinar, već samo treba da budete dovoljno hrabri ili bolje rečeno ludi da to objavite", rekao je Vukelić.

Drugu nagradu dobio je Aladin Abdagić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, za priču kako su nosioci vlasti u BiH postali vlasnici imovine koja se mjeri milionima KM. Nagrada za najboljeg mladog novinara pripala je Stefanu Mačkiću iz Banjaluke sa portala E-trafika za priču o koncesijama koje je Vlada RS dala zainteresovanim firmama.

Ovo je prva regionalna nagrada za istraživačke priče koja se uz podršku Evropske unije dodjeljuje od 2015. do 2017. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije