Društvo

Za bolnicu u Šamcu 500.000 evra

Za bolnicu u Šamcu 500.000 evra
Za bolnicu u Šamcu 500.000 evra

BANJALUKA - Ruska Vnješekonom banka uplatila je u Fond solidarnosti Republike Srpske 500.000 evra koji će biti iskorišteni za sanaciju i opremanje bolnice u Šamcu.

Vladimir Dmitrijev, predsjednik Upravnog odbora Vnješekonom banke, koji je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, uručio ček, rekao je da su zbog prijateljskih odnosa sa RS morali da reaguju na tragediju vezanu za poplave i da je bolnica u Šamcu konkretan objekat koji će biti obnovljen.

"Vnješekonom banka je isto postupila prije dvije godine, kada se na krajnjem istoku Rusije desila takva poplava. Ne daj bože da se takva katastrofa ponovi, bićemo opet spremni da pružimo pomoć", rekao je Dmitrijev, dodajući da se nada da će biti u prilici da ponovo dođe u RS kada bolnica bude obnovljena.

Pored bolnice u Šamcu, sredstvima koje je donirala Vnješekonom banka biće obnovljeni još neki objekti koji su stradali u majskim poplavama, kada je pod vodom bio cijeli Šamac, koji je, poslije Doboja, pretrpio najveću štetu.

"Pomoć dolazi u pravo vrijeme, jer činjenica je da je prestao interes drugih za pomoć i ovo je prilika da druge podsjetimo da ima još potreba za pomoć ljudima, ustanovama i komunalnoj infrastrukturi koja je stradala", rekao je Dodik dodajući da je poplava ostavila dugogodišnje probleme te da će se na sanaciji raditi još godinama.

Tokom sastanka koji je održan u Banjaluci, zvaničnici RS i Vnješekonom banke dogovorili su novi sastanak koji će biti održan na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a na kojem će biti riječi o projektima vezanim za poljoprivredu. S obzirom na to da Vnješekonom banka uglavnom podržava firme iz Rusije u inostranstvu, na sastanku u Sankt Peterburgu će biti riječi o finansiranju pojedinih ruskih kompanija, koje bi preko naših poljoprivrednih proizvođača robu za rusko tržište proizvodili u RS.

"Ne bi tu bio nikakav kredit, već se radi o tome da bi ovdje trebalo podržati proizvođače mesa, voća i povrća i svega onoga što bi bilo zanimljivo za ruske partnere", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije