Društvo

Za djecu koja ne idu u školu nema liječenja

Za djecu koja ne idu u školu nema liječenja
Za djecu koja ne idu u školu nema liječenja

TUZLA - Djeca od šest do 15 godina koja se ne školuju i dalje nemaju pravo na zdravstveno osiguranje, jer poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona nisu podržali inicijativu da se ovo pitanje reguliše, čime su, kako kažu u udruženjima koja okupljaju ovu djecu, pali na ispitu ljudskih prava.

Krajem marta pred poslanicima TK našla se inicijativa da se djeci koja se ne školuju, a imaju od šest do 15 godina, omogući liječenje bez nadoknade, za šta je glasalo tek šest poslanika.

"Inicijativom je Skupština TK trebalo samo da obaveže Vladu i nadležno ministarstvo da u roku od 30 dana izrade i predlože Skupštini TK zakonsko rješenje na osnovu kojeg će i ova djeca moći ostvariti ovo pravo, ali nažalost samo šest poslanika je glasalo 'za', nas troje iz DF-a i tri poslanika SDP-a, dok je ostalih 17 prisutnih bilo suzdržano",  rekla je Nedžada Avdić, poslanik DF-a.

Instrukcijom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK od 2013. godine propisano je da zdravstveno osiguranje mogu ostvariti samo djeca od rođenja do polaska u školu, odnosno do šest godina.

Iz Udruženja "Zemlja djece", koje okuplja djecu iz socijalno ugroženih kategorija, kažu da je jasno da su djeca iz ugroženih kategorija postala nevidljiva u ovom kantonu i prepuštena sama sebi.

"To znači da u TK nema političke volje da se riješi ovo. To je za nas porazno, a Skupština TK kao najviše zakonodavno tijelo pala je na ispitu ljudskih prava", kaže Mirsada Bajramović, predsjednica Udruženja "Zemlja djece" i dodaje da je jedini način da djeca plate pa da imaju osiguranje.

Zdravstveno osiguranje izgubilo je 30 identifikovane djece sa područja grada Tuzle, a iz udruženja tvrde da je broj maloljetnika koji nemaju zdravstveno osiguranje puno veći.

Resorno ministarstvo pravda se tim da se radi o "starijem" zakonu koji je nametnuo obavezu usklađivanja kantonalnih akata sa odredbama federalnog zakona, te da nije imalo drugog izbora nego prilagoditi svoja zakonska rješenja višem, federalnom propisu.

"Ukoliko su u pojedinačnim slučajevima iz određenih razloga djeca ipak spriječena da pohađaju nastavni proces, ta djeca ne ostaju bez zdravstvene zaštite budući da Vlada Tuzlanskog kantona svake godine iz budžeta izdvaja više od 1.800.000 KM za zdravstvene usluge neosiguranih lica", navode iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije