Društvo

Za izgradnju i obnovu bolnica u HNK-u 32 miliona KM

Za izgradnju i obnovu bolnica u HNK-u 32 miliona KM
Foto: N.N. | Za izgradnju i obnovu bolnica u HNK-u 32 miliona KM

MOSTAR - Na danas održanoj 74. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštita.

Na poseban način istaknuto je kako Nacrt Zakona predviđa utemeljenje odgojnog centra-ustanove u kojoj se provodi odgojna mjera upućivanja maloljetnika, vrši dijagnostika i opserviranje maloljetnih počinitelja krivičnih djela tokom sudskog postupka po naredbi tužilaštva ili suda. Naglašeno je, takođe, kako bi to bila ustanova socijalne zaštite s osnovnom zadaćom prihvatanja, zbrinjavanja i opserviranja u koju maloljetni počinilac krivičnog djela može biti smješten po odluci suda umjesto pritvora.

S ciljem dalje potpore razvitku medicinskih usluga građanima i radu bolničkih ustanova u HNŽ, Vlada je usvojila Prijedlog Odluke o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine u iznosu od 32.000.000 KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Od ukupnog iznosa za izgradnju Dječje klinike u Univerzitetsko kliničkoj bolnici Mostar izdvojiće se 19.200.000 KM, za izgradnju, obnovu i opremanje odjela u RMC "Dr. Safet Mujić" Mostar 9.600.000 KM, a za izgradnju i obnovu odjela i nabave računarske i medicinske opreme za "Opću bolnicu" Konjic 3.200.000 KM. Tokom rasprave istaknuto je kako Vlada, pored redovitog finansiranja rada zdravstvenih ustanova u HNK, budžetskim i vanbudžetskim sredstvima, snažno podržava razvoj bolničkih ustanova koje su osnov zaštite za zdravlje građana HNK.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, Vlada je usvojila Srednjoročni program izgradnje i održavanja regionalnih i priključnih cesta u HNK od 1.1.2018. do 31.12.2021. godine. Naglašeno je kako su za 2018. godinu za ovu namjenu u  Budžetu HNK osigurana sredstva u iznosu od 5.775.000 KM, dok će za svaku narednu godinu iznos biti uvećan za 5%. U sklopu rasprave, Vlada je usvojila zaključak kojim, iznova, od resornog ministarstva i Vlade FBiH traži da način raspodjele naknade za ceste koja je krajem godine povećana za 15 pf. od čega 10 pf. ide za autoceste i brze ceste a 5 pf. za ostale ceste, ostane po dosadašnjem ključu raspodjele odnosno da od 5 pf. namijenjenih FBiH 40% ide F BiH, 35% kantonima i 25% jedinicama lokalne samouprave. Pored toga, od Vlade F BiH traži se da izvan snage stavi odluke o kategorizaciji cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste iz 2014. godine.

Na današnjoj sjednici, pored niza drugih odluka i rješenja, Vlada je usvojila cjelokupne odgovore na upite iz Upitnika Evropske komisije na engleskom jeziku čime je u zadanim rokovima,  u sklopu svojih ovlaštenje, u cijelosti okončala postupak od izuzetni značaja na putu BiH ka evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije