Društvo

Za korito Bosne 25 miliona KM

Za korito Bosne 25 miliona KM
Za korito Bosne 25 miliona KM

DOBOJ - Dvije građevinske sezone i skoro 25 miliona KM potrebno je za realizaciju projekta uređenja korita rijeke Bosne, koji je godinu dana nakon katastrofalnih poplava završen i predstavljen javnosti.

Projekat predviđa uređenje korita rijeke Bosne od Japanskog mosta do ušća rijeke Usore, njegovom realizacijom povećava se propusna moć korita uz zadržavanje postojećih objekata za zaštitu od velikih voda, magistralnog puta M17 i Ulice ozrenskih srpskih brigada.

Najviše novca biće potrebno za regulaciju korita rijeke Bosne, kažu u Zavodu za vodoprivredu RS, koji su autori projekta, a sredstva će biti neophodna i za eksproprijaciju zemljišta i za objekte koji će morati biti srušeni.

"Evidentno je da je osnovno korito degradirano, da nema odgovarajući proticajni profil, ali mi smo sistemski djelovali, daleko redukovali proticajni profil", navodi Nedeljko Sudar, autor projekta.

"Neki objekti koji se nalaze baš u zoni građevinskih radova će biti srućeni, to su objekti u zoni drumskog mosta, na desnoj obali, stari pristupni putevi napuštenih mostova, biće uklonjeni parabitni zidovi, kako bismo dobili tu bankinu od 20 metara na lijevoj i bankinu od pet metara na desnoj obali", kaže Vujadin Blagojević.

Novac za realizaciju projekta mora biti obezbijeđen, navodi Mirko Okolić, načelnik Odjeljenja civilne zaštite grada Doboj, kako bi njegova realizacija što prije počela, a na koji način, to još ne zna.

"Ta sredstva će moći biti obezbijeđena možda od nekih međunarodnih institucija, kao donatorska ili kao kreditna sredstva, zatim kao kreditna sredstva koja bi grad Doboj uzeo, sredstva pomoći iz Vlade RS, Fonda solidarnosti RS ili bilo koga drugog. U svakom slučaju, mi ćemo ići intenzivno u lobiranje", kazao je Okolić.

Mještani naselja Vila, u čije kuće je 15. maja prošle godine prvo prodrla voda, s nestrpljenjem očekuju da građevinske mašine izađu na obalu i dugoročno otklone opasnost koja prijeti od rijeke Bosne.

"Mislim da bez toga i nema zaštite grada, jer ovdje je voda bila 60 centimetara iznad magistralnog puta. Sve je bilo pod vodom, morao sam bježati iz kuće tokom poplave", rekao je Goran Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije