Društvo

Za nabavku namještaja i didaktičkog materijala 18.000 KM

Za nabavku namještaja i didaktičkog materijala 18.000 KM
Za nabavku namještaja i didaktičkog materijala 18.000 KM

BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović uručila je danas rješenja o dodjeli ukupno 18.000 KM za nabavku namještaja i didaktičkog materijala predstavnicima predškolskih ustanova, koje su pogođene majskim poplavama.

Rješenje o dodjeli  7.000 KM  uručeno je predstavnici predškolske ustanove "Radost" iz Šamca, 5.000 KM  vrtiću  "Majka Jugovića" iz Doboja i po 3.000 KM  vrtićima "Neven" iz Čelinca i "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine. 

Tešanovićeva je rekla novinarima da je Ministarstvo umjesto majica koje je kupovalo za manifestaciju "Konferencija beba", sredstva preusmjerilo da bi pomoglo vrtićima da nabave ono što im je potrebno, od kreveta, didaktičkog materijala, krečenja i nekih drugih radnji.

"S obzirom da smo svi mi najosjetljiviji na djecu, činjenica je da će ove vrtiće obnoviti donatori, ali neophodno je unutrašnje opremanje i zato sa ovim sredstvima činimo pravu stvar da omogućimo djeci da imaju sve ono što su nekad imala", rekla je Tešanovićeva.  

Ona je navela da sredstva nisu pretjerano velika, ali da će sigurno dobro doći vrtićima.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske i direktor vrtića "Neven" iz Čelinca LJiljana Šikman rekla je da su u majskim poplavama u Republici Srpskoj poplavljena četiri vrtića iz Šamca, Doboja, Bijeljine i Čelinca.

Ona nije precizirala ukupnu štetu pričinjenu u ova četiri vrtića, naglasivši da je šteta na vrtiću u Čelincu, kapaciteta 110 djece, iznosi 140.000 KM.

Šikmanova je rekla da vremenski uslovi nisu povoljni, te da se objekti sporo i teško suše. 

"Ako nas vrijeme posluži i bude toplih dana u avgustu, počećemo 1. septembra, ako ne bude, onda ćemo čekati", rekla je Šikmanova.

Rukovodilac Dječije ustanove "Radost" iz Šamca Vida Stajić rekla je da je šteta na ovoj ustanovi, čiji je kapacitet 70 djece, ogromna, ali da dobri ljudi i humanitarne organizacije pomažu da ona ponovo profunkcioniše i stekne minimalne uslove za rad.

Ona je navela da mnogi pomažu, izdvajajući UNDP, Fondaciju "Novak Đoković", u saradnji sa Unicefom, Fond "B92" i građane, ali i pomoć iz Austrije i Njemačke.

"Sve pripremne radnje su izvršene, a današnji poklon Ministarstva je dokaz o lijepoj saradnji koja traje i mnogo znači, jer smo u poplavi izgubili sve što smo imali i sve nam treba", rekla je Stajićeva i izrazila očekivanje da će vrtić moći da počne sa radom u septembru.

Direktor vrtića "Majka Jugovića" iz Doboja Gordana Cvijanović rekla je da su tri vrtića u Doboju u poplavama u potpunosti uništena, te da građevinske radove na dva vrtića finansira organizacija UNDP. Kapacitet dva vrtića je 280 djece, a trećeg 100 djece.

Ona je rekla da se javljaju donatori, ali da za treći vrtić još uvijek nema donatora koji bi pomogao u njegovoj rekonstrukciji. Cvijanovićeva je pozvala sve dobre ljude da pomognu, ističući da za jedan vrtić postoje indicije da će početi da radi u septembru, dok u ostala dva treba puno rada.  

Direktor  vrtića "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine Joka Arsenović  rekla je da u ovom vrtiću nisu poplavljene sobe, već suteren gdje je smještena centralna kuhinja, grijanje i vešernica. 

"Humanitarne organizacije i privredni subjekti iz Bijeljine su donirale određene tehničke stvari, a najveći problem nam predstavlja centralno grijanje koje je staro 37 godina, koje je bilo u mulju i ne postoji mogućnost da ono profunkcioniše u septembru ili oktobru", rekla je Arsenovićeva.

Ona je rekla će vrtići u Bijeljini u septembru početi sa radom u otežanim uslovima što se tiče procesa ishrane djece, navodeći da se dva vrtića nalaze u Bijeljini, jedan u Janji i jedan u prigradskom selu Dvorovi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije