Društvo

Za pola vijeka upitan opstanak nacije

Za pola vijeka upitan opstanak nacije
Za pola vijeka upitan opstanak nacije

TREBINJE - Najveći problem RS u bliskoj budućnosti neće biti nezaposlenost već nedostatk radne snage, upozorili su demografi na obilježavanju petogodišnjice rada Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja.

Na predavanju, koje se bavilo demografskom slikom RS, iznesen je i porazan podatak da je prošle godine RS imala najmanje rođene djece i namjanji broj stanovnika u svojoj istoriji.

"Ako vam kažem da je u zadnjih 14 godina čak 40.000 stanovnika razlika broja umrlih u odnosu na broj rođenih, onda je jasno koliko je porazna činjenica u pitanju tri odsto populacije", rekao je Draško Marinković, profesor sa Univerziteta u Banjaluci.

Iako je, osim nedovoljnog rađanja i starenja stanovništva, jedan od uzročnika loše demografske slike RS i emigracija mladih i produktivnih u inostranstvo, a svemu je glavni krivac nedostatak posla, Marinković dodaje da je i sterilitet veliki uzročnik sve manjeg broja beba.

Doktorica Sanja Sibinčić, koja je pomogla brojnim bračnim parovima u borbi protiv steriliteta, kaže da treba djelovati odmah, jer sutra već može biti kasno.

"Prema podacima Demografskog instituta Srbije, ako se nešto ne promijeni na ovim prostorima po pitanju nataliteta, biće upitan i opstanak nacije kroz 50 godina", upozorila je Sibinčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije