Društvo

Za prvi projekat zbrinjavanja 2,7 miliona evra

Za prvi projekat zbrinjavanja 2,7 miliona evra
Za prvi projekat zbrinjavanja 2,7 miliona evra

BANJALUKA - Razvojna banka Savjeta Evrope uplatila je 2,7 miliona evra na račun Centralne banke BiH radi realizacije prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa kojim će stambeno biti zbrinuto 170 porodica u BiH, od kojih 85 porodica u Republici Srpskoj, potvrdio je Srni pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Drago Vuleta.

Vuleta je rekao da će 20. oktobra biti objavljen javni poziv za nabavku građevinskog materijala za 20 porodica izbjeglih iz Hrvatske, koje su započele izgradnju kuća u sadašnjem mjestu prebivališta u Republici Srpskoj. 

"Ovo je jedini dio potprojekta koji se odnosi na nabavku građevinskog materijala. Sve dalje biće rađeno po sistemu ključ u ruke - izgradnja kuća i stanova u stambenim zgradama", pojasnio je Vuleta. 

On je rekao da prvim "talasom" potprojekta treba da bude riješeno stambeno pitanje 50 porodica koje se iz Srbije vraćaju u BiH, od kojih 40 u Federaciju BiH /FBiH/ i 10 u Republiku Srpsku.

Vuleta je rekao da je prvim "talasom" potprojekta predviđeno i rješenje stambenog pitanja za 50 porodica hrvatske nacionalnosti koje se iz Hrvatske vraćaju u BiH, od kojih 30 na područje Republike Srpske i 20 na područje FBiH, te 50 bošnjačkih porodica - po 25 u Srpsku i FBiH.

On je naveo da je pripremljena i realizacija drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa koji obuhvata rješavanje stambenog pitanja za 780 porodica.

"Treći potprojekat podrazumijeva izgradnju 250 stanova u Republici Srpskoj, kojim će biti stambeno riješeno po 300 porodica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti", istakao je Vuleta.

On je napomenuo da je trećim potprojektom u potpunosti obuhvaćena reintegracija izbjeglica iz Hrvatske i raseljenih lica u sadašnje mjesto boravka u Republici Srpskoj.

"Polovinom novembra očekujemo potvrdu Upravnog odbora Razvojne banke Savjeta Evrope, odnosno donatora da nam odobre projekte u kojima smo kandidovali stambenu izgradnju u devet opština i gradova Republike Srpske i to u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Bijeljini, Vlasenici, Bileći i Foči", naveo je Vuleta.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program čiji je cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica ili 74.000 lica u regionu. 

U okviru ovog programa predviđena je obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, od čega 4.200 u Republici Srpskoj. Ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi 101 milion evra. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije