Društvo

Za sedam dana više od 2.400 oboljelih

Za sedam dana više od 2.400 oboljelih
Za sedam dana više od 2.400 oboljelih

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je od 16. do 22. marta prijavljeno 2.401 lica sa akutnim respiratornim infekcijama i 740 sa oboljenjima sličnim gripu, podaci su republičkog Instituta za javno zdravstvo.

Oboljenja slična gripu učestala su u regiji Banjaluka, Doboj i Trebinje, a većina oboljelih je predškolskog i školskog uzrasta.

Specijalista epidemiolog Nina Rodić Vukmir rekla je Srni da je od novembra do danas, odnosno od početka sezone, u svim domovima zdravlja Srpske registrovano 44.231 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te 14.939 od bolesti sličnih gripu.

Vukmirova je istakla da u Srpskoj za sada nema prijavljenih epidemija gripe.

Ona je navela da su u bolnicama Srpske od 16. do 22. marta prijavljena tri slučaja teške respiratorne infekcije koji su zahtijevali hospitalizaciju, dok je od početka sezone ukupno prijavljeno 55 oboljelih.

Vukmirova je rekla da iz bolnica u Prijedoru i Bijeljini do sada nije nije bio prijavljen nijedan ovakav slučaj, što ne znači da nije bilo hospitalizovanih koji su odgovarali teškoj respiratornoj infekciji.

"Važno je napomenuti da su teške respiratorne infekcije pokazatelji težine sezone influence u populaciji", kaže Vukmirova.

Prema njenim riječima, u sezoni influence uzimaju se uzorci od svakog hospitalizovanog slučaja teške akutne respiratorne infekcije u svim bolnicama Republike Srpske.

"Od do sada pristiglih i testiranih uzoraka u laboratoriji Instituta, 68 odsto uzoraka je negativno na viruse influence. Od pozitivnih uzoraka, najviše je utvrđeno influence A /H3/ 17 odsto, dok je na influencu A /H1N1/ pozitivno 14 odsto uzoraka. Prvi put u ovoj sezoni utvrđen je virus influence B kod jednog hospitalizovanog slučaja", rekla je Vukmirova.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnost influence u Evropi je počela da opada, dok su srednje visoku aktivnost prijavile NJemačka i Švedska.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

Trajanje posjete treba svesti na minimum, a u posjetu bi trebalo da ide samo onaj ko je siguran da nema neku respiratornu infekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije