Društvo

Za upravljanje azilom 1,5 miliona KM

Za upravljanje azilom 1,5 miliona KM
Za upravljanje azilom 1,5 miliona KM

SARAJEVO, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministarstvo bezbjednosti BiH, Centar za međunarodnu pravnu saradnju Holandije i Holandski savjet za izbjeglice danas su Sarajevu obilježili početak projekta "Dalje jačanje upravljanja azilom i migracijama u BiH".

Prema riječima generalnog sekretara Ministarstva bezbjednosti BiH Bakira Dautbašića, riječ je o projektu koji sa milion i po KM finansira holandsko Ministarstvo inostranih poslova u okviru svog programa saradnje sa zemljama u pretpristupnoj fazi u oblasti vladavine prava. 

"Projekt će trajati dvije godine, a provodiće ga Ministarstvo bezbjednosti, njegovi sektori za imigraciju, azil i borbu protiv trgovine ljudima, Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH, kao i nevladina organizacija `Vaša prava", rekao je Dautbašić.

On je naveo da je cilj projekta dostizanje najviših evropskih standarda i praksi u oblasti upravljanja azilom i migracijama, u čemu će BiH pomoć pružiti holandski stručnjaci. 

Zamjenik šefa misije Ambasade Holandije u BiH Loes Lamerts pohvalila je Ministarstvo bezbjednosti BiH što se priprema za izazove priliva imigranata i navela da Holandija ima veliko iskustvo u vezi sa tim problemom.

"Realizacija ovog projekta doprinijeće promociji ljudskih prava i zaštiti manjina, unaprijediće uslove za tražioce azila, kao i pristup procedurama i postupcima za tražioce azila, unaprijediće se upravljanje ilegalnim i legalnim tokovima migracije i socijalna integracija migranata, te unaprijediti odgovornost u radu svih koji učestvuju u lancu upravljanja migracijama", naglasila je Lamertsova.

Ona je dodala da projekt treba da pomogne transformaciji društva ka vladavini zakona, što se ostvaruje jačanjem domaćih institucija.

Lamertsova je navela da pokrenuti projekt ima za cilj i poboljšanje saradnje između organa vlasti nadležnih za migracije i nevladinih organizacija u oblasti azila i migracija, te iniciranje jačeg regionalnog pristupa pitanjima azila i migracija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije