Društvo

Za zločine nad Srbima u Dretelju Mediću 14 godina zatvora, Rajić oslobođen

Za zločine nad Srbima u Dretelju Mediću 14 godina zatvora, Rajić oslobođen
Foto: Ilustracija | Za zločine nad Srbima u Dretelju Mediću 14 godina zatvora, Rajić oslobođen

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Ivana Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, dok je Tončo Rajić oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u logoru Dretelj kod Čapljine.

Medić i Rajić su, prema optužnici, od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici HOS-a i Hrvatskog vijeća odbrane, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine, te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Medić je proglašen krivim da je učestvovao u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin u drugom predmetu Mediću je izrečena jedinstvena kazna, prenosi Birn.

"Ocjenom dokaza, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Medić počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće je utvrdilo da su oštećene svjedokinje imale svojstvo civila i da je optuženi silovao svjedokinju `B`", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Sead Đikić.

Prema nepravosnažnoj presudi, Rajić je oslobođen krivice jer svjedokinja "A" nije potvrdila u potpunosti činjenični opis optužnice, te u nedostatku dokaza Vijeće nije moglo utvrditi da je riječ o ratnom zločinu.

Sudsko vijeće oslobodilo je Medića i Rajića plaćanja sudskih troškova.

Na ovu presudu moguće je podnijeti žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije