Društvo

Zagađeni vazduh u gradovima u Federaciji BiH opasan: Preporučuje se nošenje maski

Zagađeni vazduh u gradovima u Federaciji BiH opasan: Preporučuje se nošenje maski
Zagađeni vazduh u gradovima u Federaciji BiH opasan: Preporučuje se nošenje maski

SARAJEVO - Kvalitet vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je nepromijenjen u odnosu na prethodne dane, što znači da su koncentracije zagađujućih materija u zraku u blagom porastu, a to se očekuje i u narednim danima.

Najzagađeniji zrak je i dalje u Tuzli i Lukavcu, a stanje nije mnogo bolje u Zenici i Kaknju.

Koncentracije prašine (lebdećih čestica, PM10 i PM2.5) i sumpordioksida u tim gradovima višestruko premašuju granične i tolerantne vrijednosti propisane pravilnicima o monitoringu i ocjeni kvaliteta zraka.

U Sarajevu su koncentracije prašine u zraku jako visoke, dok je sumpordioksid i dalej tolerantan. Koncentracije azotnih oksida prelaze granične vrijednosti.

Vazduh u pomenutim gradovima okarakterisan je kao nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva.

Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.

Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. 

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

U narednih nekoliko dana se ne očekuju značajne promjene meteroloških preduslova za razvoj zagađenja i za očekivati je da se nastavi trend postepenog porasta zagađujućih materija. 

U Kantonu Sarajevo, opštinama Kakanj i Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

U Goraždu je juče počela s radom stanica za praćenje kvaliteta zraka koja prati koncentracije sumpordioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, karbon monoksida i lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) u zraku, te se očekuju prvi službeni rezultate sa ove stanice.

Osim toga, očekuje se ponovno vraćanje u funkciju stanice Bjelave u punom kapacitetu a do kraja godine vraćanje u puni radni kapacitet stanica u Jajcu i u Zenici (Brist).

Glavni izvori zagađenja vazduha u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopšteno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije