Društvo

Zahvaljujući "Partneru" Zekići obnovili dom

Zahvaljujući "Partneru" Zekići obnovili dom
Zahvaljujući "Partneru" Zekići obnovili dom

BANJALUKA - Novadin i Biljana Zekić iz semberskog sela Trnjaci, kod Bijeljine, i njihovo troje djece, nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava u kojima je nastala velika šteta na njihovoj porodičnoj kući, zahvaljujući dobijenim sredstvima od "Partner" mikrokreditne fondacije (MKF), kroz namjenski "kredit za brzi oporavak", popravili su svoj dom i ponovo stvorili normalne uslove za stanovanje u njemu.

Zekići su kuću i izgradili velikim dijelom uz pomoć "Partnerovih" kredita, a zaposlenici Fondacije bili su prvi koji su obišli svoje klijente pogođene prirodnom nepogodom.

"Jedan 'Partnerov' službenik je došao s paketom humanitarne pomoći i mojoj djeci donio slatkiše. To mi je toliko značilo da im nikada neću zaboraviti", kroz suze govori Biljana Zekić, prisjećajući se teških trenutaka iz maja 2014. godine.

Prava pomoć Biljaninom domaćinstvu iz "Partnera" stigla je malo kasnije, putem "kredita za brzi oporavak", namijenjenog upravo stanovništvu poplavljenih područja, koji je odobravan pojedincima bez kamate, provizije i naplate troškova obrade, uz prilaganje potvrde od nadležnog organa o pretrpljenoj imovinskoj šteti u majskim poplavama. Zekići su dobili 4.000 KM i novac iskoristili za saniranje posljedica poplave.

"Zahvaljujući 'Partneru', potpuno smo renovirali poplavljene prostorije i nabavili novi namještaj, tako da moja djeca imaju gdje spavati, a svima nam pripremam jelo u moderno opremljenoj kuhinji", dodaje Biljana, godinu nakon poplava potpuno različitog raspoloženja u odnosu na vrijeme neposredno nakon prirodne nepogode. Zekićima je na svim poljima krenulo nabolje. Novadin se zaposlio i porodica sada ima stalne i sigurne prihode, što im omogućava da bez teškoća vraćaju uzeta sredstva.

Stradalnici od posljedica prirodne nepogode sada razmišljaju i o uzimanju novih kreditnih sredstava od "Partner" MKF kako bi potpuno završili izgradnju kuće i riješili druga pitanja s ciljem stvaranja uslova za bolji život svoje porodice.

Novac za plasman kredita za brzi oporavak je osiguran u saradnji s Njemačkom razvojnom bankom potpisivanjem dva značajna ugovora o kreditu. Prvi je bio u vrijednosti od 1,25 miliona i na ovaj način podržano je 531 domaćinstvo na ugroženim područjima. Drugi ugovor s ovom bankom iznosio je 2,5 miliona evra, i njime je omogućeno da više od 1.000 klijenata čija imovina je pretrpjela štetu u poplavama i klizištima obnovi svoje biznise i kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije