Društvo

Zanijer: Predanost bezbjednosnom dijalogu

Zanijer: Predanost bezbjednosnom dijalogu
Zanijer: Predanost bezbjednosnom dijalogu

SARAJEVO - Složeni i često međusobno povezani izazovi, uključujući sirijsku izbjegličku krizu, terorizam i fenomen stranih boraca terorista, te trgovinu oružjem, drogom i ljudima, koji se nalaze pred regionom, zahtijevaju saradnju i zajedničko djelovanje država članica OEBS-a, rekao je generalni sekretar ove misije Lamberto Zanijer.

"Izazovi sa kojima se suočavamo preveliki su za bilo koju državu ili region pojedinačno, da se njima pozabave sami. Saradnja i zajedničko djelovanje su apsolutno neophodni, a predanost OEBS-a bezbjednosnom dijalogu na Mediteranu ostaje snažna", poručio je Zanijer na 20. godišnjoj Mediteranskoj konferenciji OEBS-a, održanoj u Neumu.

On je naglasio da tragedije i izazovi ukrajinske krize, koji su predstavljali test, ali i pokazali relevantnost uloge OEBS-a u evropskoj bezbjednosti, istovremeno nisu umanjili napore Organizacije da promoviše širi dijalog o evromediteranskoj stabilnosti.

"Naše reagovanje na dešavanja u i oko Ukrajine naglasilo je važnu ulogu OEBS-a u evroatlantskoj i evroazijskoj bezbjednosti", istakao je Zanijer.

Na konferenciji o temi "Nezakonita trgovina malim oružjem i lakim naoružanjem i borba protiv terorizma u regionu Mediterana", koja se protekla dva dana održavala u Neumu, učestvovali su predstavnici Mediteranskih partnera za saradnju - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Maroko i Tunis, država članica OEBS-a, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Razgovarano je o izazovima u vezi sa trgovinom oružjem, putevima nezakonite trgovine u državama članicama OEBS-a i drugim temama, kao i mogućim mjerama za borbu protiv tih prijetnji, saopšteno je iz OEBS-a.

Govornici na otvaranju konferencije bili su zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić, predsjedavajući Stalnog savjeta OEBS-a Tomas Greminger, generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, predsjedavajući Mediteranske kontakt grupe Vuk Žugić i šef delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Dijana Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije