Društvo

Zapostavljeni lokaliteti u BiH: Potencijal u Titovoj zaostavštini

Zapostavljeni lokaliteti u BiH: Potencijal u Titovoj zaostavštini
Zapostavljeni lokaliteti u BiH: Potencijal u Titovoj zaostavštini

BANJALUKA, ZVORNIK - Iako se u BiH koristi većina turističkih kapaciteta, pojedini lokaliteti ipak su nedovoljno iskorišteni, kažu stručnjaci iz oblasti turizma.

Navode da, između ostalog, treba što aktivnije promovisati potencijal srednje Drine, ali i Titovu zaostavštinu.

Prema riječima Nade Jovanović, direktora Turističke organizacije RS, potencijal srednje Drine nepravedno je zapostavljen, a odličan je za aktivni odmor i ribolov te je bogat kulturno-istorijskim nasljeđem.

"Od Zvornika do Višegrada imamo tri vještačka jezera i radimo na tome da što više promovišemo turistički potencijal ovog dijela, koji je zaista nepravedno zapostavljen, mada njemu treba i bolja infrastruktura. Sve turističke mogućnosti se otvaraju s boljom dostupnošću, dakle asfaltiranjem puta od Zvonika, preko Poloma do Skelana i otvaranjem mosta 'Bratoljub' između Bratunca i Ljubovije. Trudićemo se što više promovisati srednju Drinu, a tamo smo već slali turističke novinare", rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da su sve domaće turističke destinacije iskorištene u stepenu u kojem to dozvoljavaju infrastruktura i smještajni kapaciteti, a sve to može da se poveća.

"Bileća se, recimo, aktivno razvija i definitivno koristi sve svoje kapacitete. Ako hoćemo da se bavimo turizmom, moramo poraditi na infrastrukturi jer je dostupnost turistima najvažnija", ističe Jovanovićeva i dodaje da, i kada najintenzivnije rade, rezultat je vidljiv za pet godina.

Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, kazao je da je dijelom i sam odgovoran zbog nedovoljne iskorištenosti turističkih potencijala Zvornika, ali je intenziviran rad na njegovoj promociji.

"Dosta toga pripremamo, jer potencijala ima i smatram da još mnogo toga treba da uradimo da se on iskoristi i da bi se Zvornik pokazao u punom svjetlu. To do kraja mandata sve planiramo i realizovati", rekao je Stevanović.

Banjalučanka Ljiljana K., koja voli da putuje po domaćim destinacijama, ističe da u turističkoj sezoni nedostaje više autobuskih polazaka iz Banjaluke prema drugim gradovima i opštinama, jer se to uglavnom svodi na jedan ili dva polaska dnevno.

Azra Džigal, savjetnica u oblasti turizma i ugostiteljstva u Ministarstvu turizma i okoliša FBiH, istakla je da nisu dovoljno iskorišteni objekti iz perioda Titove Jugoslavije, vojna imovina, kasarne, lovačka rezidencija maršala Tita u Bugojnu, kasarna "Jajce" u Sarajevu.

"Srednjovjekovna tvrđava u Srebreniku i Hutovo blato pružaju velike mogućnosti za razvoj turizma, ali nisu dovoljno iskorišteni, kao ni Stari grad Počitelj, ostavština iz perioda Olimpijskih igara u Sarajevu, partizansko groblje u Mostaru, također željeznička pruga je potencijal, odnosno korištenje iste u cilju prevoza turista i uživanja u ljepotama BiH", kazala je Džigalova.

Prema njenim riječima, novim zakonom u turizmu predviđa se izrada i strateških dokumenata za razvoj turizma, te vjeruje da će se, ako se usvoji, detaljno pristupiti izradi master planova, strategijama, akcionih planova za razvoj turizma u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije